Elke zomer komt het voor dat honden en katten bezwijken aan warmte en hitte. Symptomen van oververhitting variëren van overmatig kwijlen en slijm bij de bek, tot aan piepen en zelfs de dood. Zorg daarom dat je voldoende verkoeling voor je hond of kat aanbiedt. In dit advies lees je hoe je oververhitting kunt herkennen, wat de symptomen zijn en wat je kunt doen.

null

Verkoeling van je dier

Voorkom oververhitting en zorg voor de juiste verkoeling van je dier. Lees hier meer over:

Wat is oververhitting?

Bij oververhitting is het lichaam té warm, en kan de warmte niet goed worden afgevoerd via de zweetklieren. Oververhitting komt sneller voor bij honden en katten dan bij mensen, omdat honden en katten alleen warme kwijt kunnen door middel van hijgen en via zweetklieren in de voetzooltjes.

De oorzaken van oververhitting bij honden en katten

Er zijn verschillende oorzaken van oververhitting bij je hond en kat. Wij zetten hier de meest voorkomende oorzaken van oververhitting op een rijtje.

  • Nummer 1

    Te veel inspanning

    Bij te veel inspanning kan een dier ook oververhit raken. Dit kan een puppy zijn die veel in de warme zonnestralen aan het spelen is, maar het kan ook een kat zijn die enorm schrikt tijdens een warme, stressvolle situatie. Maak je huisdier niet te gek bij weersomstandigheden warmer dan 25 graden Celsius. 

  • Nummer 2

    Benauwdheid door raseigenschappen

    Sommige honden- en kattenrassen hebben sneller last van oververhitting dan andere dieren. Dieren met een korte snuit hebben sneller last van oververhitting vanwege de vernauwde luchtwegen. Bij hondenrassen moet je denken aan Franse en Engelse Bulldogs, Mopshondjes en de Boston Terriër en bij kattenrassen moet je denken aan de Perzische kat.

  • Nummer 3

    Achtergelaten in de auto

    Nog steeds worden er elk jaar tientallen dieren in snikhete auto’s aangetroffen. Dit kan binnen 10 minuten al dodelijk zijn, zelfs als het raam openstaat. Bij warm weer kan de temperatuur van een auto binnen enkele minuten tot 50 graden oplopen. De temperatuur in de auto stijgt steeds sneller en honden kunnen slecht tot nauwelijks warmte afgeven. Honden kunnen in paniek raken, wat voor de temperatuur ook niet gunstig werkt. De lichaamstemperatuur gaat door de stress in combinatie met de hoge omgevingstemperatuur alleen maar omhoog, wat de oververhitting erger maakt. Laat nooit je hond of kat ongecontroleerd in de (warme) auto. Op de onderstaande illustratie zie je hoe snel de omgevingstemperatuur in de auto stijgt.

Wat gebeurt er bij oververhitting in het lichaam?

Honden en katten hebben ieder een hogere lichaamstemperatuur dan wij mensen. Zo kan de normale lichaamstemperatuur van de hond variëren tussen de 38 en 39 graden Celsius en die van de kat tussen 38,5 en 39 graden Celsius. Wanneer de lichaamstemperatuur van deze dieren stijgt tot boven de 40 graden Celsius, kan oververhitting bij jouw dier optreden. 

De meeste cellen in het lichaam van je dier bestaan uit eiwitten. Vanaf een temperatuur van 40,5 graden Celsius gaan deze eiwitten stollen, wat onomkeerbare gevolgen heeft. Je moet denken aan een ei: als eerst is het eiwit doorzichtig van kleur. Wanneer je een ei kookt of bakt, zal het eiwit verkleuren naar een vaste, witte kleur. Hetzelfde gebeurt met de eiwitten in je dier, voornamelijk bij de hersencellen. Deze cellen zullen een enorme klap krijgen bij oververhitting wat kan zorgen voor de dood. Neem bij een hoge lichaamstemperatuur bij jouw dier altijd contact op met de dierenarts!

Symptomen van oververhitting bij je hond en/of kat

De symptomen van oververhitting veranderen geleidelijk van paniekerige gedragingen tot aan bewusteloosheid. Wij zetten hier de symptomen op een rijtje.

  • Hijgen;
  • Kwijlen;
  • Paniekerig gedrag vertonen;
  • Niet willen lopen of van de plek af willen;
  • Lusteloosheid;
  • Piepen;
  • Benauwd ademen;
  • Bewusteloosheid.
MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS
null

Vets Place dierenartsen

Wist je dat er in veel Pets Place winkels een dierenkliniek aanwezig is? Bekijk hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!

Voorkomen van oververhitting

Wanneer je de symptomen van oververhitting herkent, is het slim om te handelen. Als je hond of kat lichte symptomen heeft zoals hijgen of kwijlen, moet je jouw dier de rust geven. Laat je dier even niet spelen en bied de rust op een lekker schaduwplekje met eventueel een koelmat. Heb je een hondenzwembad binnen handbereik? Laat je hond daarin liggen! Geef water en laat je hond of kat deze lekker drinken. Een drinkfonteintje kan het drinken stimuleren, vooral voor katten. Lees hier meer verkoelingstips voor jouw kat of hond! Merk je dat je dier in paniek raakt en worden de symptomen alsmaar erger? Neem dan contact op met de dierenarts!