Agressieve konijnen zijn in de meeste gevallen gewoon angstig. Maar, wat kun je er nu aan doen om konijnen zich minder bang te laten voelen? Het gedrag van konijnen hangt meestal van hun omgeving af. In dit artikel geven we je tips om je bange of agressieve konijnen te kalmeren!

Waarom worden konijnen bang?

Konijnen zijn prooidieren en daarom altijd uiterst oplettend. Ze houden er eigenlijk niet zo van om opgepakt te worden. In het wild betekent dit immers dat ze gegrepen worden door bijvoorbeeld een vos. Oppakken kunnen konijnen dus als een aanval zien. Je stoort ze eigenlijk in hun veilige omgeving. Hierdoor kunnen konijnen zich agressief en verdedigend opstellen. In het ergste geval zullen ze je aanvallen of misschien wel bijten. Dat wil je natuurlijk voorkomen, zowel voor jezelf als voor de konijnen.

null

Wist je dat...

Konijnen ook met elkaar ruzie kunnen maken? Ze kunnen zich agressief tegen hun soortgenootjes gedragen en daardoor herrie schoppen in het hok. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er daarom voor dat je konijntjes gezellig samen kunnen leven met behulp van deze tips.

Rondom de jaarwisseling kunnen konijnen zich banger opstellen dan normaal. Omdat ze zo angstig zijn, kunnen ze ook sneller agressief gedrag (zoals bijten of knorren) vertonen. Lees hier enkele tips voor je konijnen tijdens de jaarwisseling.

Voorkomen van agressieve konijnen

Om deze situatie te voorkomen is het van belang dat konijnen zelfstandig in en uit hun hok of kooi kunnen gaan. Buiten hebben ze een ruime konijnenren nodig waar ze heerlijk in kunnen spelen. Ze bepalen dan zelf wanneer ze naar buiten gaan of op zichzelf blijven in het hok. In huis moet de kooi zo veel mogelijk open staan, zodat de diertjes er zelf in en uit kunnen gaan. Let er natuurlijk wel op dat je huis veilig is voor je konijnen (bijvoorbeeld geen losse elektriciteitsdraden). Lees hier meer over hoe je jouw huis konijn proof maakt.

Als je konijnen terug in de kooi moeten, dan kan je ze lokken met een lekkere snack. Hiervoor is in het begin geduld nodig, maar al snel wordt het een automatisme voor je konijnen om zelf terug te gaan. Op die manier hoeven konijnen minder opgepakt of opgetild te worden. Je konijnen zullen zich zelfstandiger gedragen en hierdoor minder bang zijn. Wil je jouw konijnen tóch oppakken? Doe dit dan op de juiste manier! Lees hier belangrijke tips voor het oppakken van je konijnen.

null

Zorg voor een geschikt schuilplekje!

Konijnen kunnen niet zonder een rustig en donker schuilplekje. Wanneer jouw konijnen angstig zijn, kunnen ze hier altijd onder kruipen. Haal jouw konijnen daarom niet onder het schuilplekje vandaan. Lok ze met wat lekkers en laat ze zelfstandig hun schuilplaats verlaten. In de natuur hebben konijnen meerdere vluchtroutes en schuilplekken. Het is dan ook raadzaam om meerdere huisjes of schuilplekken in het verblijf te zetten.
BEKIJK KONIJNENHUISJES IN DE WEBSHOP

Hormoonbepaalde agressie

Agressie kan ook plotseling ontstaan terwijl daar geen aanwijsbare reden voor is. In dit geval kunnen hormonen een rol spelen. Op de leeftijd van 5-8 maanden komen konijnen in de puberteit. Dan kunnen ze zeer territoriaal gedrag gaan vertonen. Ze kunnen hun territorium verdedigen als je eten wilt neerzetten of als je het hok of de kooi wilt verschonen. In dit geval is het verstandig om de konijnen te laten castreren (ook bij een vrouwtje heet deze ingreep een castratie). Als dit gedrag bepaald was vanwege hormonen, zal het verdwijnen na de castratie.

null

Wist je dat...

Plotselinge agressie ook kan ontstaan door schijnzwangerschap van een vrouwtje? Ze wil dan haar denkbeeldige nest en jongen verdedigen. Er zal in de kooi iets van een nest te vinden zijn. Opgestapeld stro met waarschijnlijk plukken vacht er in. Het vrouwtje kan dan het beste met rust gelaten worden. Schijnzwangerschap gaat vanzelf over en dan verdwijnt dit agressieve gedrag weer. Als een vrouwtje regelmatig schijnzwanger is, geeft haar dat wel stress. Dit is een reden om haar te laten castreren, raadpleeg hiervoor je dierenarts.
MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS