Het voeren van andermans dieren, wie heeft deze behoefte nou niet? Als jij een schattige kat ziet lopen die vaak voor jouw huis zit, dan wil je toch een schoteltje met voer neerzetten? Of een lekkere kattensnack geven? Maar is dit wel goed voor de kat en maak je de juiste keuze? In dit advies artikel lees je waarom het niet altijd verstandig is om de kat van iemand anders te voeren.

Het voeren van andermans kat

Het voeren van een kat op straat is in de meeste gevallen met goede bedoelingen. Vaak denkt men de kat een plezier te doen door een voerbakje met kattenvoer neer te zetten. Wat als het een zwerfkat is? Dan krijgt de poes of kater in ieder geval ergens te eten. Maar vaak is dit niet het geval. Veel katten lopen overdag rond in de buurt, de meesten blijven dicht bij huis maar anderen lopen soms wel kilometers op een dag. In de avond gaat de kat weer naar huis, hier krijgt zij of hij eten. Maar wat zijn de gevolgen van het voeren van andermans kat?

null

Laat je kat Chippen!

Wil je zeker weten dat je jouw kat terugvindt? Dan is het verstandig om jouw kat te laten chippen en registreren bij jouw dierenarts! Mocht iemand jouw kat voor een zwerfkat aanzien en naar de dierenarts gaan, dan kunnen zij via de chip aflezen dat dit jouw kat is en contact met jou opnemen!

Wat zijn de gevolgen van het voeren van andermans kat?

Hoewel het vaak onschuldig lijkt, kan het voeren van iemand anders zijn kat veel slechte gevolgen met zich meebrengen. De vier grootste gevolgen staan hieronder op een rijtje:

 • null

  Kat gaat rondzwerven

  Één van de grootste gevolgen is dat de kat kan gaan rondzwerven. Als een dier vaak eten op dezelfde plek krijgt, zal deze terug blijven komen voor meer. Dit betekent dus dat de kat minder vaak naar huis zal gaan om daar te eten. Het gevolg: de kat gaat niet meer terug naar huis. Niemand wilt zijn of haar kat zomaar kwijt, toch?

 • null

  Kat krijgt te veel voeding

  De kat krijgt nu op twee plekken voer, wat betekent dat hij of zij veel meer brokken krijgt dan diegene eigenlijk nodig heeft. Sommige katten krijgen een bepaalde hoeveelheid brokken op een dag omdat zij anders maar door blijven eten. Deze katten krijgen nu dus meer voer en zullen uiteindelijk dikker worden. Katten met overgewicht zullen sneller gezondheidsproblemen krijgen en hebben een kortere levensverwachting.

 • null

  Kat krijgt de verkeerde voeding

  Katten krijgen op andere plekken vaak andere voeding dan thuis. Een kat kan (onnodig) ziek worden door het eten van andermans kattenvoer! Katten zijn gevoelig voor blaasproblemen, verkeerde en goedkope voedingen kunnen blaasproblemen veroorzaken en verergeren. Ook zijn er katten die dieetvoer krijgen omdat zij ziek of allergisch zijn. Door het eten van het onjuiste voer kan de kat erg ziek worden met alle gevolgen van dien.

 • null

  Kat gaat (onnodig) naar de dierenarts

  De eigenaren zien dat hun kat minder eet, dit is één van de symptomen van een zieke kat. Ze kunnen zich zorgen maken en nemen het dier mee naar de dierenarts. Katten zijn erg stressgevoelig en veel vinden een tripje naar de dierenarts dan ook niet leuk. Omdat de kat op een andere plek eet zal dit dus een onnodig dierenartsbezoek zijn en ervaart de kat voor niks stress.

null

Voer een hond niet zo maar!

Geef ook een hond niet een hondensnack zonder dit met de eigenaar te overleggen. Sommige honden krijgen dieetvoeding of zijn allergisch voor bepaalde voedingsbronnen. Vraag daarom altijd de eigenaar van de hond of jij zijn of haar dier een lekkere snack mag geven!

Hoe voorkom je dat iemand jouw kat voert?

Het liefst voorkom je natuurlijk dat iemand jouw kat ander voer geeft, maar soms kan dit erg moeilijk zijn. Je kat loopt buiten vrij rond en loopt de hele buurt door, je weet dus niet altijd waar je kat te eten krijgt. Weet je wel wie jouw kat voert? Dan kan je contact opnemen en vragen of hij of zij hiermee wilt stoppen. Je kan langs gaan, een berichtje sturen via WhatsApp of Facebook, of bijvoorbeeld een brief in de brievenbus doen.

Vaak denken mensen dat jouw kat een zwerfkat is en zetten daarom een schoteltje met voer neer. Je kan je pluizenbol een halsbandje om doen met een adreskoker zodat het beter opvalt dat het geen zwerfkat is, kies dan wel voor een halsband met een veiligheidsmechanisme die open schiet als je kat vast komt te zitten achter bijvoorbeeld een tak. Gebruik daarnaast een GPS-tracker zoals die van Tractive. Zo heb je real-time updates en weet je exact waar je kat loopt. Daarnaast kan je de locatiegeschiedenis van het afgelopen jaar bekijken. Met een abonnement van €4,17 per maand heb je onbeperkt bereik en kan je jouw pluizenbol altijd in de gaten houden.

Je kat binnen houden

Wil je 100% zeker weten dat jouw kat geen voer op een andere plek krijgt? Dan moet je jouw kat binnen houden. Je kan met een tuig je poes of kater naar buiten laten, in ons advies over een kattentuigje omdoen lees je hoe je jouw kat hier aan laat wennen. Een andere optie is het afzetten van je tuin of balkon. Er zijn genoeg manieren om je tuin af te zetten, span bijvoorbeeld een veiligheidsnet. Gebruik wel een net met een maaswijdte van tenminste 3 centimeter, hier kunnen tuinvogels niet in vast komen te zitten.

Is het voor jouw tuin niet mogelijk om er een net te spannen? Bouw een kattenren! Je kan met een kattenluik werken zodat jouw kat 24/7 naar buiten kan, of plaats de ren verder in de tuin en til zelf je kat dagelijks naar de ren toe.

Dus…

Kort samengevat is het dus niet altijd verstandig om de kat van iemand anders eten te geven. Je weet niet of de desbetreffende kat op een speciaal dieet zit en hij of zij ziek kan worden van het eten dat jij voert. Ook is het vervelend voor de eigenaar dat zijn of haar kat minder vaak naar huis komt en soms zelfs helemaal niet terug komt. Overleg met de eigenaar of het wel gewenst is om voor zijn of haar kat voeding neer te zetten. Weet je als katteneigenaar niet wie jouw kat eten geeft? Dan kan je jouw kat een halsband met adreskoker of een GPS-tracker omdoen, hierdoor wordt het zichtbaar dat jouw kat geen zwerfkat is en weet je waar je kat zich uitspookt.