Menu

Herken een zieke kat!

Eet je kat opeens niet meer? Miauwt hij vaker dan normaal? Of gedraagt hij zich gewoonweg als een zieke kat? Je kunt aan veel dingen zien dat je kat zich niet lekker voelt. Maar wanneer is een kat echt ziek? Welke symptomen heeft een zieke kat? In dit artikel van Pets Place lees je hoe je een zieke kat kunt herkennen. We laten je zien wat symptomen kunnen zijn (denk aan: hij wilt niet meer opgepakt worden, hij ademt niet goed meer of hij drinkt erg veel).

null

Vets Place dierenartsen

Wist je dat er in veel Pets Place winkels een dierenkliniek aanwezig is? Bekijk hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!

Een zieke kat: analyseer het gedrag van je kat

De ademhaling van je kat
Normaal ademt een kat licht en ontspannen. Als je kat ineens onverklaarbaar hijgt, dan is dit al een belangrijk teken om direct contact op te nemen met de dierenarts.

Veel miauwen
Katten miauwen regelmatig. De ene kat iets meer dan de ander. Als je je kat enige tijd in huis hebt, dan ken je zijn gedrag en dan weet je of jouw kat veel of weinig miauwt. Als dit ineens verandert, kan dat een ziekte symptoom zijn. Lees hier ons artikel als je wilt weten wat de miauw van jouw kat betekent.

Is je kat lusteloos?
De meeste katten zijn zo’n 8 uur per dag actief. Houd het in de gaten als dit minder wordt. Hij kan bijvoorbeeld ineens minder gaan spelen met zijn speeltjes, of zich niet meer interesseren wat er om zich heen gebeurt.

Eten & ontlasting
Ook weinig of niks eten en spontaan onzindelijk worden, kunnen ziekte symptomen zijn. Houd het voerbakje van je kat goed in de gaten.

Kat en uitdroging
Ten alle tijden is het belangrijk dat je kat voldoende drinkt. Uitdroging kan ontstaan door diarree, overgeven, overmatig urineren of doordat ze te weinig drinken. Drinkt je kat niet uit een waterbakje? Probeer dan de Catit Drinkfonteinen, waardoor er altijd zuurstofrijk water doorstroomt.

Denk hierbij aan koorts, infectie of vergiftiging. Neem met een digitale thermometer de tempe-ratuur op. Normaal is 38,0 tot 39,0 °C. Ga bij minder dan 38 °C en bij meer dan 39,5 °C zo snel mogelijk naar de dierenarts!

null

Het drinkgedrag van je kat

Een verandering in het drinkgedrag is één van de eerste symptomen van een zieke kat, daarom is het erg belangrijk om dit in de gaten te houden. Vind je het lastig om het drinkgedrag in de gaten te houden? Dan kan je een Surefeed kattendrinkbak neerzetten, deze waterfontein verbind je met een app op je mobiele telefoon. Via je app kan je precies zien hoe vaak, wanneer en hoeveel jouw kat drinkt!

Symptomen aan de kattenhuid en kattenvacht

Wassen
Katten zijn van nature hele schone dieren. Ze wassen zich vaak meerdere malen per dag. Een zieke kat kan zich minder of niet meer gaan wassen.

Tandvlees 
De kleur van het tandvlees hoort mooi roze te zijn. De kleur geeft aan hoe de bloedsomloop is en of er voldoende zuurstof in de rode bloedcellen zit.

Vacht en huid
Heeft je kat ineens een doffe vacht? Verliest hij abnormaal veel haar? Heeft hij kale plekken op zijn vacht? Of is de huid slapper dan normaal? Bij al deze symptomen is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Denk aan huidparasieten, tekort aan bepaalde stoffen, kiespijn, een chronische aandoening of allergie. Een doffe vacht en verminderde activiteit kunnen ook ouderdomsverschijnselen zijn. Lees hier meer informatie over de vacht en huid van jouw kat.

Spijsvertering

Diarree & overgeven
Iedere kat kan wel eens overgeven en kan diarree krijgen. Maar als dit enkele dagen aanhoudt, dan is dit niet onschuldig. Lees hier meer over de normale en gekke ontlasting van je kat.

De kattenbak
Bezoekt je kat vaak de kattenbak en scharrelt hij vaak in het grit zonder iets te doen? Of miauwt de kat ineens veel in de kattenbak? Allemaal tekenen van ziekte symptomen.

Denk aan constipatie, wormen, een darmaandoening of vergiftiging. Snel naar de dierenarts. Neem wat ontlasting mee.

Blaas, nieren 

  • Vermagert sterk.
  • Drinkt erg veel.
  • Is ongeïnteresseerd.
  • Is onzindelijk, miauwt bij het urineren en / of gaat vaak naar de kattenbak.

Denk aan een blaas- of nierziekte. Snel naar de dierenarts! Lees hier meer over de urine van je kat.

Verwonding 

Andere bewegingen
Als de kat verwond is, doordat hij bijvoorbeeld met andere katten heeft gevochten, dan kun je dit snel merken. Je kat zal dan anders gaan lopen, hij zal bijvoorbeeld gaan hinken. Je kat kan zich ook ineens niet of nauwelijks meer gaan bewegen.

Optillen
Je kat wilt spontaan niet meer aangeraakt of opgetild worden, omdat dit wellicht pijn doet aan de wond.

Denk aan verwonding, verstuiking, kneuzing, glasscherven, maar ook aan inwendige ziekten. Snel naar de dierenarts!

Parasieten

  • Krabt en likt zich vaak.
  • Schudt met de kop.
  • Wrijft met zijn achterste.

Denk aan parasieten en allergieën. Lees hier meer over veelvoorkomende ziektes en parasieten bij katten.

Infectie, verkoudheid 

  • Tranende ogen.
  • Knipvlies (derde ooglid) wordt zichtbaar.
  • Natte neus, niezen, hoesten.

Denk aan verkoudheid of een nierziekte.

Als deze symptomen voorkomen, neem dan direct contact op met een dierenarts. Ook als je ergens over twijfelt, kun je altijd beter voor de zekerheid de dierenarts bellen.