Herken een zieke kat!
Eet je kat opeens niet meer? Miauwt hij vaker dan normaal? Of gedraagt hij zich gewoonweg als een zieke kat? Je kunt aan veel dingen zien dat je kat zich niet lekker voelt. Maar wanneer is een kat echt ziek? Welke symptomen heeft een zieke kat? In dit artikel van Pets Place lees je hoe je een zieke kat kunt herkennen. We laten je zien wat symptomen kunnen zijn (denk aan: hij wilt niet meer opgepakt worden, hij ademt niet goed meer of hij drinkt erg veel).
Een zieke kat: analyseer het gedrag van je kat
De ademhaling van je kat
Normaal ademt een kat licht en ontspannen. Als je kat ineens onverklaarbaar hijgt, dan is dit al een belangrijk teken om direct contact op te nemen met de dierenarts.
Veel miauwen
Katten miauwen regelmatig. De ene kat iets meer dan de ander. Als je je kat enige tijd in huis hebt, dan ken je zijn gedrag en dan weet je of jouw kat veel of weinig miauwt. Als dit ineens verandert, kan dat een ziekte symptoom zijn. Lees hier ons artikel als je wilt weten wat de miauw van jouw kat betekent.
Is je kat lusteloos?
De meeste katten zijn zo’n 8 uur per dag actief. Houd het in de gaten als dit minder wordt. Hij kan bijvoorbeeld ineens minder gaan spelen met zijn speeltjes, of zich niet meer interesseren wat er om zich heen gebeurt.
Eten & ontlasting
Ook weinig of niks eten en spontaan onzindelijk worden, kunnen ziekte symptomen zijn. Houd het voerbakje van je kat goed in de gaten.
Kat en uitdroging
Ten alle tijden is het belangrijk dat je kat voldoende drinkt. Uitdroging kan ontstaan door diarree, overgeven, overmatig urineren of doordat ze te weinig drinken. Drinkt je kat niet uit een waterbakje? Probeer dan de Catit Drinkfonteinen, waardoor er altijd zuurstofrijk water doorstroomt.
Denk hierbij aan koorts, infectie of vergiftiging. Neem met een digitale thermometer de tempe-ratuur op. Normaal is 38,0 tot 39,0 °C. Ga bij minder dan 38 °C en bij meer dan 39,5 °C zo snel mogelijk naar de dierenarts!
Symptomen aan de kattenhuid en kattenvacht
Wassen
Katten zijn van nature hele schone dieren. Ze wassen zich vaak meerdere malen per dag. Een zieke kat kan zich minder of niet meer gaan wassen.
Tandvlees
De kleur van het tandvlees hoort mooi roze te zijn. De kleur geeft aan hoe de bloedsomloop is en of er voldoende zuurstof in de rode bloedcellen zit.
Vacht en huid
Heeft je kat ineens een doffe vacht? Verliest hij abnormaal veel haar? Heeft hij kale plekken op zijn vacht? Of is de huid slapper dan normaal? Bij al deze symptomen is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.
Denk aan huidparasieten, tekort aan bepaalde stoffen, kiespijn, een chronische aandoening of allergie. Een doffe vacht en verminderde activiteit kunnen ook ouderdomsverschijnselen zijn. Lees hier meer informatie over de vacht en huid van jouw kat.
Spijsvertering
Diarree & overgeven
Iedere kat kan wel eens overgeven en kan diarree krijgen. Maar als dit enkele dagen aanhoudt, dan is dit niet onschuldig. Lees hier meer over de normale en gekke ontlasting van je kat.
De kattenbak
Bezoekt je kat vaak de kattenbak en scharrelt hij vaak in het grit zonder iets te doen? Of miauwt de kat ineens veel in de kattenbak? Allemaal tekenen van ziekte symptomen.
Denk aan constipatie, wormen, een darmaandoening of vergiftiging. Snel naar de dierenarts. Neem wat ontlasting mee.
Blaas, nieren
- Vermagert sterk.
- Drinkt erg veel.
- Is ongeïnteresseerd.
- Is onzindelijk, miauwt bij het urineren en / of gaat vaak naar de kattenbak.
Denk aan een blaas- of nierziekte. Snel naar de dierenarts! Lees hier meer over de urine van je kat.
Verwonding
Andere bewegingen
Als de kat verwond is, doordat hij bijvoorbeeld met andere katten heeft gevochten, dan kun je dit snel merken. Je kat zal dan anders gaan lopen, hij zal bijvoorbeeld gaan hinken. Je kat kan zich ook ineens niet of nauwelijks meer gaan bewegen.
Optillen
Je kat wilt spontaan niet meer aangeraakt of opgetild worden, omdat dit wellicht pijn doet aan de wond.
Denk aan verwonding, verstuiking, kneuzing, glasscherven, maar ook aan inwendige ziekten. Snel naar de dierenarts!
Parasieten
- Krabt en likt zich vaak.
- Schudt met de kop.
- Wrijft met zijn achterste.
Denk aan parasieten en allergieën. Lees hier meer over veelvoorkomende ziektes en parasieten bij katten.
Infectie, verkoudheid
- Tranende ogen.
- Knipvlies (derde ooglid) wordt zichtbaar.
- Natte neus, niezen, hoesten.
Denk aan verkoudheid of een nierziekte.
Als deze symptomen voorkomen, neem dan direct contact op met een dierenarts. Ook als je ergens over twijfelt, kun je altijd beter voor de zekerheid de dierenarts bellen.
Hallo mijn vraag is hoe kan je zie dat een kat het koud heb
Dan heeft ie een jas aan en/of een muts
Katten hebben het niet zo gauw koud. De vacht van katten isoleert redelijk tegen de kou. Maar hun vacht is niet bestand tegen extreme kou temperaturen. Wanneer de vacht nat is en langere tijd door de regen of sneeuw blijven lopen kunnen de katten zich minder lang warm houden…
Hoe korter het vacht hoe korter de bescherming.
Dit is echt het enige moment dat ze het dus echt koud kunnen hebben en onderkoelde kunnen raken.
Probeer daarom ook altijd je kat met de koude winterdagen binnen te houden.
DAn heeft ze een jas aan
Beste,mijn kitten van 4 maanden wilt niet eten -en drinken,heb malt gegeven deze heeft ze wel gegeten.
Mvg Nil
Beste Nil,
Hopelijk krijgt jouw kitten nu wat meer hapjes door zijn of haar keel. Probeer anders een beetje warm/lauwwarm water over de brokjes te doen. De geurstoffen komen vrij door de hogere temperaturen, wat zorgt dat de brokjes nóg aantrekkelijker worden! Eet jouw kitten al een aantal dagen niet? Dan is een bezoekje aan de dierenarts goed. Katten die lang niet eten en snel afvallen, hebben kans op leververvetting: een onomkeerbaar iets wat je liever niet wilt! Hopelijk gaat het snel beter!
Groet, Dieke van Pets Place
Hoi vraagje me kat is denk ik gegrepen door een andere kat maar zonder zich heel erg af( zit bij ons in de tuin in de schuur boven in we kunnen er niet bij ) zit er nu al bijna 2 dagen wat kan ik doen hij eet wel en drinkt ook gr geke
Hallo, onze poes van bijna 6 jaar gaat de laatste tijd overdag en s’avonds steeds vaker in zijn nachtmandje liggen.
Is dit normaal gedrag, of heeft ze dan wat.
Groetjes Jolanda
Goedemorgen Jolanda,
Wees gerust, dit is normaal gedag; katten slapen veel. Gemiddeld kan een kat tot wel 16 uur per dag slapen! Vaak zijn katten ’s nachts actief en kunnen ze ‘kattenkwaad’ uitvoeren. Merk je dat ze op de momenten als ze wakker is erg lusteloos is; dus niet willen opstaan, niet willen eten of drinken en niet willen spelen, dan moet je het gedrag in de gaten houden. Mocht ze bijvoorbeeld niet willen eten of merk je dat de ontlasting niet goed is, dan is een belletje met de dierenarts niet onverstandig.
Voor zover lijkt het gewoon dat ze haar plek in de kattenmand overdag gevonden te hebben!
Groetjes, Dieke van Pets Place
Hoi vraagje me kat is denk ik gegrepen door een andere kat maar zonder zich heel erg af( zit bij ons in de tuin in de schuur boven in we kunnen er niet bij ) zit er nu al bijna 2 dagen wat kan ik doen hij eet wel en drinkt ook gr geke
Beste Geke,
Dank voor je vraag! Als een kat zich gaat afzonderen, kan dit meerdere redenen hebben. Één van de meest voorkomende redenen kan stress zijn omdat je kat zich opgejaagd kan voelen door de andere kat. Je kat heeft behoefte aan rust en boven in de schuur is het veilig. Probeer je kat niet van de schuur te trekken, maar probeer hem wellicht dagelijks te paaien met lekkers. Duurt het lang of ben je bang dat er meer aan de hand is? Neem contact op met je dierenarts voor meer hulp en informatie op maat.
Hopelijk is je kat snel weer de oude!
Groet, Dieke van Pets Place
Nu weekend, kat gedraagt zich anders, timide, normaal zie ik m in de ochtend, wil hij natvoer, niet gezien, later in de middag zie ik hem in de tuin, kwam wel binnen, zacht mauiw at natvoer, erna in de tuin, nog brokken gegeten, ligt nu op de trap, lijkt passiever/beetje apatich, loopt wel normaal, wel rustiger. Alvast bedankt voor mee denken.
Beste Esther,
Als je de situatie niet vertrouwd is het nooit verkeerd om de dierenarts te contacteren. Bedenk alvast een aantal antwoorden op vragen die de dierenarts kan stellen: Hoe drinkt je kat? En hoe eet je kat? Hoe ziet de urine en ontlasting van je kat eruit? En poept of plast je kat anders dan normaal? Merk je, naast de gekke dingen die je nu ziet, andere dingen op aan je kat? Goed voorbereid zijn is het halve werk. Succes!
Groet, Dieke van Pets Place
Hallo
Mijn kat ïs 12 j. Heeft heel harde ontlasting drinkt en eet goed. Maar wast zich niet meer vacht ziet er heel dof uit. Komt nog buiten maar enkel op het terras. Mag geaaid worden maar is heel mager geworden dit op 1 j tijd. Mijn echtgenoot zegt dat ze pijn heeft en bind het beter om Casper te laten inslapen. Ik ben er nog niet klaar voor. Wat moeten wij doen?
Beste Patricia,
Je diertje zien veranderen kan confronterend zijn. Merk je dat de gezondheid van je kat achteruit gaat? Dan kun je het beste je dierenarts bezoeken om de algehele gezondheid van je kat te laten controleren. Deel je zorgen met de dierenarts, diegene kan het beste advies op maat geven.
Groet, Dieke van Pets Place