Vocht is essentieel voor niet alleen ons leven, maar ook het leven van onze honden. Al etend en drinkend wordt het vochtpeil in het lichaam van je hond aangevuld. Maar hoe drinkt een hond? En hoeveel drinkt een hond? Maar wat doe je als je merkt dat je hond meer water drinkt? Of wanneer je hond niet drinkt? Lees snel verder voor meer informatie.

Manier van drinken – hond vs kat

Honden drinken anders dan wij mensen. Dit komt mede door de anatomie (de bouw) van de tong. Maar wist je dat de hond heel anders drinkt dan de kat? Check hier het verschil!

Hoe drinkt een kat?

Een kattentong bevat verhoornde papillen. Deze papillen geven de kattentong het karakteristieke ruwe oppervlak: de tong voelt als schuurpapier. Tijdens het drinken wordt de tong uit de bek gelaten in de vorm van de letter J. Je kat legt de tong op het oppervlakte van het water. De druppels zullen blijven hangen op de tong, achter de verhoornde papillen. Je kat zal vervolgens de tong voorzichtig binnen halen. 

null

Wist je dat?

Katten drinken gemiddeld juist minder dan ze eigenlijk moeten doen. Dit kan zware impact hebben op de nieren van deze dieren, die al erg gevoelig zijn voor problemen aan de nieren. Lees hier ons advies over hoeveel een kat moet drinken en help je kat drinken waar nodig! 

Hoe drinkt een hond?

Een hond drinkt op een minder elegante manier dan de kat. Hoe de kat geduldig de tong op het wateroppervlak legt, maakt de hond een kom van de tong die in het water wordt gedompeld. Het water wordt letterlijk in het kommetje van de tong geschept, wat vervolgens, minder elegant, in de bek wordt gegooid. Tijdens het drinken kunnen de (on)nodige spetters in het rond vliegen, wat kan zorgen voor een waterballet nadat je hond water heeft gedronken.

Hoeveel drinkt een hond

Een hond drinkt gemiddeld 40 tot 60 milliliter water per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dit betekent dat een hond van bijvoorbeeld 30 kg 1,2 tot 1,8 liter water drinkt per dag. Check hieronder een overzicht van het aantal liters per dag.

Gewicht hond Aantal liters per dag
10 kg

20 kg

30 kg

40 kg

50 kg

60 kg

70 kg

80 kg

0,4 – 0,6

0,8 – 1,2

1,2 – 1,8

1,6 – 2,4

2 – 3

2,4 – 3,6

2,8 – 4,2

3,2 – 4,8

Een hond krijgt vocht binnen door middel van het drinken van water, maar ook door te eten. Zo bestaan de hondenbrokken van jouw hond uit 10% vocht! Natvoedingen en diepvriesvoedingen bevat een hoger vochtgehalte, waardoor je hond meer vocht binnen krijgt tijdens het eten. Soms wil je tijdens de warme dagen je hond extra water geven. Pas op met het aanbieden van te veel water, want watervergiftiging ligt snel op de loer. Watervergiftiging komt voor wanneer jouw hond 100 milliliter per kilogram per dag drinkt. Lees hier ons advies over verkoelen en watervergiftiging.

null

Wanneer drinkt mijn hond te veel of te weinig?

Naast het meten van het opgenomen water, kun je uit de urine van de hond ook veel bepalen of je hond te veel of te weinig drinkt. Wanneer de urine sterk van kleur is en sterk ruikt, kan je hond snel te weinig hebben gedronken, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn! Wil je weten wat goed plasgedrag is? Check hier ons artikel over de urine en het plasgedrag van honden.

Drinken stimuleren

Wanneer je je hond juist wilt stimuleren om meer te drinken kan je in verschillende vormen vocht bieden aan je viervoeter. Check hier de tips die je kunt gebruiken.

Hondenvoer

Blikvoer geven

Blikvoeding of natvoer is een smakelijke manier om extra vocht te geven aan je hond. Deze hondenvoer bestaat voor 80% uit vocht en vinden veel honden het lekker om te eten. Je kunt de blikvoeding door de brokjes heen mengen of los geven aan je viervoeter. Wil je meer weten over blikvoer of natvoeding? Scroll in het advies over blikvoer of andere hondenvoedingen naar beneden voor meer informatie.

 

Diepvriesvoeding

Diepvriesvoeding is vers vlees voor honden. Het voer kan bestaan uit twee verschillende soorten rauwe diervoeding: KVV (Kant-en-klaar Vers Vlees) of BARF (Bones And Raw Foods). Het is hondenvoer wat je ingevroren in de dierenwinkel kunt kopen. Je geeft de voeding pas wanneer het volledig ontdooit is. Daarnaast bevat deze voeding meer vocht dan de normale hondenbrokken. Heb je interesse om diepvriesvoeding te geven aan je hond? Lees je goed in over KWW (dit kan je doen bij ons adviesartikel ‘Diepvriesvoeding voor honden: de voor- en nadelen‘).

 

Brokjes wellen in water of diner geven

Wil je je hond meer vocht toedienen of merk je dat je hond de (oude) brokjes echt niet meer wilt eten? Wel de brokjes in een beetje (lauwwarm) water. De geurstoffen die de voeding bevat, zullen vrijkomen en je hond zal deze beter kunnen ruiken. Dit zorgt ervoor dat de voeding smakelijker zal worden. Ook kan je diner geven, een hondenvoeding waar je standaard water aan moet toevoegen. Diner is een mix van brokken en gepoft graan en maïs en erwtenvlokken.

null

Let op het gebit!

Natvoedingen en blikvoer kunnen zorgen voor gebitsproblemen. Tandplak en tandsteen zullen gevormd worden, wat over kan slaan naar andere ontstekingen aan het gebit en de kaak. Verzorg het gebit goed, geef voldoende kauwsnacks of kauwspeeltjes en lees hier meer over het gebit van jouw hond.

Waterbakken

Bouillon toevoegen aan het water

Het water kan je smakelijk maken door een beetje bouillon aan het water in de drinkbak toe te voegen. Het beste is om zelf getrokken bouillon zonder zout toe te voegen. Je legt het stuk vlees, een soepkip of stukken runderbot, in een ruime pan met 2 liter water. Breng het aan de kook en schep het witte schuim weg met een schuimspaan. Wanneer er geen wit schuim meer komt, moet je de bouillon nog minimaal 2 uur laten trekken, maar niet laten koken.

Drinkfontein

In de natuur zal het verse water stromen. Via een drinkfontein wordt het stromende water nagebootst. Daarnaast wordt het water gefilterd, zodat rommel in het water, zoals brokken of haren, weg blijft en het water lekker vers blijft.

Waterspeelgoed

Tijdens de warme dagen, zoals in de late lente-, zomer- of vroege herfstdagen, is de kans groot dat je verkoeling van water gaat opzoeken met je viervoeter. Dit kan door te zwemmen met je hond, maar ook door waterspeelgoed! Tijdens het spelen met het hondenspeelgoed zal per ongeluk vocht worden opgenomen. Dit is een speelse manier om water te bieden aan jouw hond!

BESTEL WATERSPEELGOED