Geweldig, jij hebt een kleine dierenvriend! Hondenvoer is erg belangrijk. Waarom eigenlijk en hoe zit het met de voeding per levensfase? Lees hier meer over het hondenvoer voor kleine honden van puppy tot senior

tip

Zo herken je een kleine hond!

Honden zijn er in verschillende rassen, soorten en maten. Hoe weet je of jouw hond een kleine hond is? Een kleine hond (small) heeft een schofthoogte van maximaal 30 cm en weegt hooguit 10 kg. Kleine hondenrassen zijn bijvoorbeeld een Jack Russell Terrier, Pomeriaan en de Japanse Spits. Lees in deze blog hoe je de schofthoogte van je middelgrote hond berekent.

Een handig schema

Hieronder vind je een handig schema waarin precies staat welke soort voeding je wanneer kunt geven aan je kleine hond!

Voeding kleine hond

Voeding voor de pups van kleine honden

De eerste 10 maanden is de belangrijkste periode van je hond. In deze groeifase groeien de ledematen en wordt het karakter gevormd. Puppyvoer is nu erg belangrijk, want je pup is volop in ontwikkeling. Je puppy moet bijvoorbeeld veel spelen en trainen en gaat naar puppycursus. 

Kenmerken puppyvoeding

Puppyvoeding heeft de volgende belangrijke kenmerken:

 • Puppyvoeding heeft een kleiner formaat. De bek van je pup is namelijk nog niet volgroeid, waardoor het met een kleiner formaat beter in de bek past.
 • De ingrediënten bevorderen het groeien en ontwikkelen van je hond. Door de nutritionele eigenschappen bevat dit hondenvoer vaak meer energiedichtheid. Ook zijn er meer eiwitten en is er een gebalanceerde hoeveelheid van calcium en fosfor.
 • Puppyvoer is maatwerk. Naast de aangepaste voedingsstoffen op de groeifase zijn er ook extra eigenschappen: Een beperkte hoeveelheid zetmeel voor stevige ontlasting, voeding dat makkelijk weekt en een overheerlijke smaak!
tip
Heb jij een extra kleine puppy die niet zwaarder wordt dan 4 kilo? Denk bijvoorbeeld aan de Chihuahua, de Maltezer en de Pomeriaan. Hiervoor heeft Royal Canin bijvoorbeeld de juiste hondenvoeding op basis van het ras.
BEKIJK PUPPYVOEDING IN DE WEBSHOP
null

Let op het gebit!

Kleine hondenrassen hebben genetisch meer kans op gebitsproblemen dan grotere rassen. Daarom is deze hondenvoeding echt maatwerk. Stoffen als natriumpolyfosfaat en eucalyptus zijn meer aanwezig in de puppyvoeding van kleine honden, om de kans op tandplak en tandsteen te verkleinen.

Voeding voor volwassen honden

Vanaf 10 maanden tot 10 jaar oud is jouw kleine dierenvriend echt volwassen. Kleine volwassen honden wegen dan gemiddeld maximaal 10 kg. Ook nu is het voeren van hondenvoeding voor kleine honden belangrijk. Je hond heeft nu namelijk andere behoeften en om gezond te blijven is de voeding van belang.

Kenmerken volwassen hondenvoeding

Voer voor volwassen kleine honden heeft deze kenmerken:

 • Licht verhoogde energiedichtheid. Hierdoor wordt het maag-darmkanaal minder snel overbelast. 
 • Passende eiwitten. Het eiwitgehalte is aangepast aan het formaat van je hond, zodat deze niet te veel krijgt. Daarnaast zijn de eiwitten goed verteerbaar, waardoor ze niet ophopen in de dikke darm (colon). 
 • Beperkt zetmeelgehalte. Aangezien koolhydraten bij kleine hondenrassen minder goed verteerd worden blijft het zetmeelgehalte beperkt.
 • Optimale hoeveelheid calcium en fosfor. Dit is draagt bij aan de doorontwikkeling van de botten.
BEKIJK VOEDING VOOR VOLWASSEN HONDEN

Voeding voor kleine, senior honden

Is jouw hond 10 jaar of ouder? Dan heb jij een echte senior rondlopen! Een senior hond herken je bijvoorbeeld aan het verlaagde energielevel en de verminderde behoefte aan eten. Dat betekent dat je hond ook minder voedingsstoffen nodig heeft. Om ervoor te zorgen dat je een mooie, gezonde senior hond hebt is het belangrijk om je hond senior hondenvoeding te geven.

null

Wist je dat...

...senior honden veel minder voedingsstoffen nodig hebben dan puppy’s en volwassen honden? Dat komt omdat ze vaak veel meer houden van bankhangen, kroelen met hun baasje en een tragere stofwisseling hebben. Veel mensen vergeten dit echter, waardoor er veel overgewicht is bij senior honden. Let daarom op wat je aan je senior vriend geeft!

Kenmerken senior hondenvoeding

Belangrijke eigenschappen van senior hondenvoeding zijn:

 • Een optimaal energieniveau door de juiste balans van energiestoffen. De stofwisseling bij je kleine senior hond is namelijk trager.
 • Eiwitten met een hoge biologische waarde en een goede verteerbaarheid. Ook dit helpt het zwakkere darmstelsel van je hond. Daarbij draagt het bij aan een sterkere spiermassa om onder andere de gewrichten te ondersteunen.
 • Er is een verlaagd fosforgehalte. Dit ondersteunt de nierfunctie van je senior hond.
 • Aangepaste brokken of natvoeding. Vanwege eventuele gebitsproblemen is de voeding voor senior honden gemakkelijk te kauwen. Daarbij heeft het een aangepaste vorm en textuur voor het mechanische schuureffect op de tanden van je hond. Voor kleine honden geldt daarbij ook dat de brokken kleiner zijn vanwege de grootte van de bek.
BEKIJK SENIOR VOEDING VOOR KLEINE HONDEN IN DE WEBSHOP
null

Verschillende soorten hondenvoer

Er zijn binnen hondenvoer verschillende varianten. Veel mensen kennen de hondenbrokken, maar er bestaat ook natvoer en diepvriesvoer. Deze varianten zijn ook goed voor je hond en kunnen soms zelfs gecombineerd worden voor een optimale maaltijd voor je kleine hond! Lees in deze blog meer over de verschillende soorten hondenvoer en welk voer het beste voor je kleine hond is.