Als hondeneigenaar wil je natuurlijk alleen het beste voer voor je hond. Maar wat is precies het beste hondenvoer? Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende merken en soorten hondenvoer dat je bijna door de bomen het bos niet meer kunt zien. In dit artikel geven we je uitleg om tot het beste hondenvoer te komen voor jouw hond. We leggen bijvoorbeeld uit wat de verschillen tussen brokjes, diepvriesvoer en blikvoer zijn.
Het kiezen van het juiste hondenvoer
Hondenvoer kan over het algemeen in 3 segmenten worden ingedeeld:
Elk soort hondenvoer heeft haar eigen voor- en nadelen. Ook is de beste optie afhankelijk van je hond en je eigen voorkeur. Factoren die dit keuzeproces bijvoorbeeld kunnen beïnvloeden zijn financiële middelen, activiteit van de hond of de kieskeurigheid van je hond. Ook kan je hond overgevoelig zijn voor bepaalde bestandsdelen waardoor je genoodzaakt bent over te stappen op een andere voeding.
Naast de bovenstaande segmenten zijn er meer verschillende soorten voedingen te typeren:
Alle soorten hondenvoer
Ben je benieuwd welk segment hondenvoeding (droogvoeding, diepvriesvoeding of natvoeding) voor jouw situatie het beste geschikt is? Bekijk hieronder dan meer informatie per categorie. Daarnaast leggen we je meer uit over voeding voor puppy’s, jonge honden, volwassen honden en senior honden. Ook dieet- en gezondheidsvoeding, rasspecifieke voeding, supplementen en snacks komen aan bod.
Droogvoer
Onder droogvoer verstaan we alle soorten hondenbrokken. Deze hondenbrokken bevatten als hoofdbestandsdeel een vorm van granen. Deze kunnen bestaan uit tarwe, gerst, mais of rijst. Deze granen zijn nodig om een brokje te kunnen maken. Net als bij mensen kunnen sommige honden niet tegen gluten. Speciaal voor deze honden bestaat er graanvrij hondenvoer. Hierbij wordt geen tarwe, maar rijst gebruikt.
Naast graan, bevat de hondenbrok dierlijk eiwit. Dit wordt aan de brok toegevoegd en bestaat meestal uit kip, rund, zalm of gevogelte. Dit dierlijke eiwit is het ingrediënt waar je hond het meeste aan heeft. Hier haalt hij namelijk zijn energie uit.
Naast dierlijk eiwit en graan kan de brok nog andere ingrediënten bevatten. Dit kunnen bijvoorbeeld dierlijke of plantaardige vetten zijn. Ook worden in de meeste soorten hondenvoer extra vitamines en mineralen toegevoegd. Vaak worden antioxidanten gebruikt om de houdbaarheid van het voer te verlengen.
Je kan aan het eiwitgehalte zien of de hondenbrokken juist veel of weinig vlees bevatten. Er zitten echter behoorlijk wat regels omtrent de wetgeving over wat producenten van diervoedingen op de verpakkingen mogen zetten en wat niet. Hierdoor wordt het correct aflezen van verpakkingen behoorlijk lastig als je hier niet de juiste kennis of ervaring in hebt. Enkele factoren die verwarrend kunnen zijn:
- Gehydrateerd of niet?
Let op of er op de verpakking staat of er een percentage eiwit zoals bijvoorbeeld ‘kip’ of ‘gehydrateerde kip’ staat. Hier zit namelijk aardig wat verschil in. Gehydrateerd betekent dat het vocht eruit is gehaald. Dit is dus het daadwerkelijke gehalte waar je hond iets aan heeft. Soms zetten producenten het niet-gehydrateerde eiwitgehalte op de verpakking om het product beter te laten lijken dan dat het daadwerkelijk is. - Kwaliteit van het eiwit
Er zit ook verschil in de kwaliteit van het dierlijke eiwit dat is gebruikt in het voer. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van dierlijke bijproducten. Dit zijn de overblijfselen van het dier, die voor de rest nergens voor gebruikt worden. Dit vlees bevat aanzienlijk minder voedingsstoffen dan een ‘echt’ stuk vlees.
Droogvoer bestaat in 2 varianten:
- Geperste brok (pellets/staafjes)
- Krokante brok (ronde brokjes)
Diepvriesvoer
Diepvriesvoeding is een steeds populairdere hondenvoeding en heeft hele andere kenmerken, voordelen en nadelen ten opzichte van reguliere droogvoeding. Diepvriesvoer bestaat met name uit vlees, maar kan ook aangevuld worden met granen en groentes. De kwaliteit van diepvriesvoeding ligt meestal erg hoog, maar je dient wel met meer dingen rekening te houden voordat je het aan je hond kan geven. Ontdooid vlees kan bijvoorbeeld maar maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Honden vinden het echter wel erg lekker en het is daarnaast erg gezond.
Blikvoer/natvoer
Blikvoer/natvoer kan, net als diepvriesvoer, alleen vlees of vlees met groentes en granen bevatten. De kwaliteit van het blikvoer verschilt nogal per merk. Blikvoer kan gemakkelijk gevoerd worden en is lang houdbaar. Ook hoef je dit niet te ontdooien. Blikvoer bevat echter wel veel vocht, waardoor je hond er relatief veel van moet eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Voeding voor jonge honden en puppy’s
Voor jonge honden zijn specifieke voedingen te verkrijgen. Honden maken een enorme groei door in de eerste maanden en hebben daardoor extra energie nodig. Ter ondersteuning van de gezondheid van puppy’s, zijn er complete en uitgebalanceerde voedingen ontwikkeld. Deze voedingen bevatten meer eiwitten, fosfor, calcium en is heel energierijk, zodat puppy’s goed ondersteund worden in hun groei. Meer weten? Lees dan hier verder.
Voeding voor volwassen honden
Vanaf een leeftijd van ongeveer 1 jaar, belandt een hond in een volwassen levensfase. Dit betekent dat je viervoeter weer andere voedingsbehoeftes heeft. Voedingen voor volwassen honden bevatten andere nutriënten, vitamines en mineralen dan puppyvoeding. Daarnaast is deze voeding minder calorierijk.
Voeding voor senior honden
Ook oudere honden hebben speciale voedingen nodig. Deze seniorvoedingen vertragen als het ware het ouder worden. Oudere honden hebben vaker last van kwaaltjes en hebben een hoger risico op gezondheidsproblemen zoals hart- en nierziekten. Zorg er daarom voor dat je ze de juiste ondersteuning biedt door een speciale voeding voor oudere honden te kiezen. Seniorvoeding bevat minder vet, fosfor en calorieën en is rijk aan vezels en eiwitten. Dit houdt de spijsvertering goed in beweging en zorgt voor stevige spieren. Dit is precies wat oudere honden nodig hebben. Bekijk hier een video over seniorvoeding.
Dieet- en gezondheidsvoeding
Heeft jouw hond last van bijvoorbeeld zijn huid, darmen, diabetes, gewrichten en/of spieren? Dan zijn er speciale dieet- en gezondheidsvoedingen verkrijgbaar die ervoor zorgen dat de juiste ondersteuning geboden wordt. Dit gebeurt door speciale toegevoegde vitamines en eiwitten. Voor de meeste gezondheidsproblemen zijn speciale voedingen verkrijgbaar.
Voor bepaalde ziekten en aandoeningen zijn veterinaire voedingen te verkrijgen. Dit zijn speciale voedingen die extra ondersteuning bieden. Let op: je kunt niet zomaar veterinaire voeding aan je hond geven. Hiervoor dien je eerst advies in te winnen bij een dierenarts. Meer weten over veterinaire voeding? Lees dan hier verder.
Rasspecifieke voeding
Ieder ras heeft andere behoeftes. Dit heeft onder andere met de activiteit van het beestje te maken, maar ook met zijn bouw. Een chihuahua heeft bijvoorbeeld hele andere voedingsstoffen nodig dan een Duitse Herder. Om hier goed onderscheid in te kunnen maken, zijn er ook rasspecifieke voedingen te verkrijgen. Dit voer is speciaal bedoeld voor een specifiek ras, waardoor ze de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen krijgen.
Supplementen
Sommige honden vragen net even dat stukje extra aandacht. Dit kan bijvoorbeeld een glucosamine poeder zijn ter ondersteuning van de gewrichten, of een zalmolie voor de vacht en huid. Hoe dan ook, supplementen richten zich specifiek om een bepaald gebied te ondersteunen. Deze kunnen dan ook aan alle soorten voer worden toegevoegd. Klik hier om alle supplementen voor honden te bekijken!
Mocht je nog vragen hebben kun je altijd langskomen in één van onze winkels. Onze medewerkers staan graag klaar om een passend en persoonlijk voeradvies te geven voor jouw huisdier! Ook kan je uiteraard eerst verder oriënteren online. Klik hier om naar onze adviespagina te gaan!
Hondensnacks
Een lekker snackje mag natuurlijk niet ontbreken en dit hoeft niet eens ongezond te zijn. Veel snacks bevatten namelijk gezonde voedingsstoffen en hebben andere functies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bieden van kauwmogelijkheden, wat goed is voor de gezondheid van het gebit. Wist je dat je met hondensnacks ook de band tussen jezelf en je viervoeter kan versterken, je jouw hond hiermee kunt trainen en je leuke spelletjes kan doen? Lees hier de voordelen van snacks en leuke ideeën om samen met je hond te doen.