Er zijn heel veel soorten insecten op de wereld, vele hebben een belangrijke functie voor jouw tuin! Maar hoe lok je deze insecten nu naar je tuin? Lees hieronder meer.

null

Aantal soorten insecten

Wist je dat er maar liefst 17.455 verschillende soorten insecten in Nederland zijn?!

Insecten zijn super handig in je tuin. Insecten bestuiven de planten en verspreiden deze bestuiving. Ook zijn er insecten die plaaginsecten bestrijden in jouw tuin. Onderstaand lijstje geeft een beeld weer van alle nuttige insecten voor in jouw tuin.

Nuttige insecten voor in jouw tuin

Iedereen kent hem wel, het lieveheersbeestje, dit insect ziet er niet alleen mooi uit, maar ze kunnen ook heel nuttig zijn voor jouw tuin! De kleuren op het schild van een lieveheersbeestje zijn meestal; rood, geel, zwart of wit. Het schild is vaak gestippeld. Wanneer een lieveheersbeestje in gevaar denkt te zijn scheidt deze een gele vloeistof af. Hier schrikt hij zijn aanvallers mee af. Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje levert een bijdrage aan de bestrijding van verschillende insecten die jouw planten kapotmaken. Ze vinden bijvoorbeeld luizen, tripsen en mijten een lekker hapje. Het tweestippelig lieveheersbeestje is gespecialiseerd in de rozenbladluis, de lindebladluis en de perzikluis. Het tweestippelig lieveheersbeestje heeft niet altijd twee stippen op zijn dekschild. Soms heeft hij ook vier, of zes stippen. Er is een zwarte variant met vier rode stippen. Er zijn ook lieveheersbeestjes die zich voeden met schimmels of planten, deze lieveheersbeestjes worden als minder nuttige insecten voor in de tuin beschouwd.

Wist je dat?

Lieveheersbeestjes zijn eigenlijk kevers. Ze hebben namelijk net zoals de andere kevers een stevig dekschild. Dit schild werkt als een bescherming, zodat de lieveheersbeestjes hun pootjes hieronder kunnen intrekken.

Vlinders wil je natuurlijk niet alleen in je tuin omdat ze nuttig zijn, maar ook omdat ze er mooi uitzien. Vlinders spelen een rol in het bestuivingsproces van planten. Lees hoe je meer vlinders in je tuin krijgt. Echter zijn de rupsen van vlinders minder geliefd bij tuinliefhebbers. Deze rupsen voeden zich namelijk met planten. Maar ook rupsen kunnen een nuttige functie hebben. Rupsen zijn namelijk een voedingsbron voor veel vogels in jouw tuin. De rupsen zorgen voor een levendige tuin.

Bijen maken bestuiving van bloemen mogelijk. De bij voedt zich met de nectar van een bloem en zo blijft er stuifmeel aan de achterpoten hangen. Dit stuifmeel wordt weer afgegeven wanneer de bij naar een andere bloem van dezelfde soort vliegt. Bijen blijven meestal bij dezelfde soort bloem totdat de nectar op is. Check hoe je meer buien in jouw tuin kunt krijgen.

Wist je dat?

Solitair, betekent op zichzelf. Solitaire bijen bouwen dan ook een eigen nest en zoeken zelf naar voedsel. Solitaire bijen hebben een kleinere angel, deze kan vaak niet door de huid van de mensen heen. Vrouwelijke solitaire bijen steken relatief weinig, omdat ze geen kolonie hoeven te verdedigen. De mannetjesbijen hebben geen angel.

Gaasvliegen zijn kleine vliegjes met opvallend grote doorzichtige vleugels en een klein smal lijfje. Gaasvliegen leven graag in kleine hoekjes, kiertjes of gleufjes van bomen of muren van huizen. Gaasvliegen zijn vooral ’s nachts actief. Gaasvliegen worden aangetrokken door licht, waardoor ze in de winter nog weleens je huis binnen vliegen. Gaasvliegen eten bladluizen. Ze zorgen er dus voor dat jouw planten er goed uit blijven zien. De volwassen vliegjes eten naast de bladluizen ook nectar en stuifmeel.

De sluipwesp heeft een smalle bouw en lange voelsprieten. De sluipwesp heeft echter geen angel maar een legboor, hiermee leggen ze eitjes. Sluipwespen eten graag bladluizen en witte vliegen. Sluipwespen worden regelmatig ingezet als men van bladluizen af wil komen, zonder het gebruik van chemische middelen.

Sluipwespen zijn echte gluiperds!

Sluipwespen zijn parasitoïden. dit betekent dat sluipwespen hun eitjes leggen in het lege omhulsel van hun prooi. Sluipwespen steken de legboor door de huid van de prooi en zuigen het insect leeg. Daarna leggen sluipwespen de eitjes in het lege omhulsel van het insect.

Zweefvliegjes lijken op wespen, daarom worden ze ook wel fopwespen genoemd. Zweefvliegen kun je onderscheiden van de wesp door het aantal vleugels te tellen, zweefvliegen hebben er namelijk maar 2 en bijen en wespen hebben er 4. Zweefvliegen zijn nuttig voor in je tuin, ze eten namelijk, net zoals de bij, nectar en stuifmeel. De larven van zweefvliegjes eten veel bladluizen. Zweefvliegen worden veel gebruikt in de tuinbouw om de schadelijke insecten te bestrijden.

Oorwormen hebben 2 uitstekende haken aan de achterkant van hun lichaam. Deze haken hebben ze om hun vijanden af te schrikken. Oorwormen eten kleine insecten zoals bladluizen en mijten. Ook eten ze de eitjes op van andere insecten.

Oorworm op de juiste plek!

Wanneer je een oorworm op de juiste plek wil hebben in jouw tuin, kan je zelf een oorwormpot maken. Deze pot maak je door stro bij elkaar te binden met een touw en dit vast te maken in een bloempot. Het touw steek je door het gat onderin de pot. De bloempot zet je vervolgens in de tuin op een plek waarvan je weet dat er oorwormen zitten. De oorwormen kruipen in de bloempot, omdat ze graag leven op vochtige plekken. Vervolgens kun je de bloempot in een boom hangen, zodat de oorwormen de beestjes op de boom lekker kunnen opeten.

Loopkevers zijn een vrij opvallende verschijning. Ze hebben namelijk een klein borststuk en een relatief groot en langwerpig achterlijf. Het borststuk en het achterlijf zijn duidelijk van elkaar gescheiden. Loopkevers eten slakken. Dit doen ze door eerst over de slak heen te braken, zodat de enzymen het voedsel vloeibaarder maken. En vervolgens peuzelen ze de slak op.

Spinnen zijn officieel geen insecten maar geleedpotigen. Toch mag deze niet ontbreken in deze rij. Voornamelijk vliegen en muggen worden bestreden door spinnen. Deze worden gevangen in hun web. De meeste spinnen wachten af tot de prooi zich in hun web bevindt en dan vallen ze pas aan. Spinnen beschermen niet alleen je tuin, maar ook jezelf tegen de vervelende muggenbulten!

Wist je dat?

Wist je dat er maar liefst 700 verschillende spinnensoorten in Nederland zijn?!

Hommels hebben een groter lichaam dan de bij en een wollige en kleurrijke vacht. Hommels kunnen al bij temperaturen vanaf 8 graden uitvliegen. Hommels worden 1 tot 2 centimeter groot en zijn, net als de bij, een bestuiver van planten in jouw tuin. Doordat hommels maar liefst 18 uur per dag actief zijn en vaak wisselen tussen bomen en planten vindt er veel kruisbestuiving plaats.

Wist je dat?

Wist je dat ook hommels kunnen steken, deze steek is pijnlijk en kan een allergische reactie veroorzaken. Hommels gebruiken deze angel alleen als ze zelf bedreigd worden. Wanneer een hommel zich in het nauw gedreven voelt gaat hij op zijn zij liggen en laat zijn angel zien als waarschuwing. Wanner deze waarschuwing niet werkt wordt toch de angel ingezet om zichzelf te beschermen.

Dutchy’s zijn 1 millimeter groot, zijn licht van kleur en hebben een druppelvormig lichaam. Ze komen in grote delen van Europa vrij in de natuur voor. Deze Dutchy’s jagen op allerlei bodemorganismen, zoals: larven van kleine muggen, springstaarten en verschillende soorten mijten, waaronder ook bloedluizen. Dutchy’s kan je inzetten in verschillende dierverblijven als bestrijding tegen bloedluizen.

De eieren van de Dutchy worden in de grond of op een andere geschikte plaats afgezet. Na enkele dagen komen hier de larven uit. Na een aantal vervellingen zijn ze volwassen. Volwassen Dutchy’s eten gemiddeld 5 bloedluizen per dag. Wanneer de Dutchy wordt uitgezet kan het zijn dat er een aantal dagen meer bloedluizen worden waargenomen. Dit komt doordat de bloedluizen uit hun schuilplaats worden verdreven. Dutchy’s zijn in staat om een periode van voedselschaarste te overleven. Wanneer het nodig is eten ze elkaar op. Bij blijvend voedselgebrek sterven ze na enkele weken uit.

Hoe trek je deze nuttige insecten aan in jouw tuin?

Nu je hebt gehoord welke insecten allemaal nuttig zijn, wil jij ze natuurlijk ook in jouw tuin! Insecten komen vooral af op jouw tuin als ze zich daar kunnen nestelen. Het moet dus echt als een thuis voor insecten voelen in jouw tuin. Bekijk hieronder de perfecte tuin voor insecten. Klik op de rondjes in de afbeelding voor meer informatie.

Een veilig plekje maken met stenen of blokken hout

Insecten willen graag net zoals mensen een veilig plekje waar ze kunnen leven. In jouw tuin kan je hiervoor ruimte maken. Dit kan door bijvoorbeeld platte stenen of blokken hout tussen planten of in de randen van bloembedden te leggen. De insecten kruipen hier namelijk graag onder, omdat dit meestal vochtige en donkere plekken zijn.

Insectenhotel

Wanneer je iets extra’s wil doen, kan je ook een insectenhotel in je tuin plaatsen. Een insectenhotel bestaat uit natuurlijke materialen waar insecten graag in leven. Deze plekken worden vaak met verschillende soorten materiaal gebouwd, waardoor er veel verschillende insectensoorten een eigen plekje kunnen vinden. Zelf een insectenhotel maken? Lees hoe je zelf een insectenhotel maakt.

BESTEL HIER JOUW INSECTENHOTEL

Voorzie jouw tuin met de behoefte van de insecten

Wanneer je insecten wil aantrekken die nuttig zijn bij de bestuiving van bloemen, dan moet je natuurlijk wel bloemen in jouw tuin hebben die in bloei staan en nectar of stuifmeel bevatten. Voorbeelden van deze bloemen zijn bijvoorbeeld; de vlinderstruik, de grote kattenstaart en de sering. Jouw tuin bevat binnen no time al die nuttige insecten!

Wolf-Garten Natura Bio Zaadkogels

Met de Natura Bio Zaadkogels van Wolf-Garten creëer je een extra leefgebied en voedsel voor onder andere insecten, bijen en vlinders die het steeds moeilijker hebben om te overleven. De zaadkogels bevatten een mengsel van één- en meerjarige zomerbloemen, die vanaf de vroege zomer tot laat in de herfst steeds nieuwe bloemen voortbrengt en ook het jaar daarna je nog zullen verassen.

BESTEL HIER NATURA BIO ZAADKOGELS

Insecten zijn dus niet alleen maar vervelende beestjes, maar ze hebben ook een echte functie in de natuur. Ze horen dus thuis in jouw tuin! Hoog tijd voor jou om deze kleine vriendjes wat extra aandacht te geven in jouw tuin, ze verdienen het! Wil je meer weten over het natuurlijk bestrijden van plaaginsecten? Klik dan hier!