Home » Rassen » Beagle

Beagle

Beagle

De Beagle is een vrolijke, dappere, actieve en soms wat eigenwijze hond. Met een scherpe neus en luide stem laten deze honden zich vaak horen als ze iets op het spoor zijn. Deze honden zijn de populairste jachthonden ter wereld, mede door het formaat en het karakter dat ze bevatten. Lees hier meer over de Beagle.

Algemene informatie

De Beagle hoort in de categorie ‘middelgrote hondenrassen’ en zowel schofthoogte als gewicht tussen reuen en teven zijn meestal gelijk. Deze honden hebben gemiddeld een schofthoogte van 33 tot 40 centimeter en een gemiddeld gewicht van 15 tot 20 kilogram.

De levensverwachting van de Beagle is 12 tot 15 jaar. In het eerste jaar zijn deze honden een puppy, vanaf 1 jaar worden het volwassen honden en vanaf een leeftijd van ongeveer 8 jaar worden het senior honden. Iedere leeftijdscategorie heeft een andere levensbehoefte op alledaagse dingen, bijvoorbeeld eropuit gaan en voeding. Geef voeding voor middelgrote honden of Royal Canin Beagle voor volwassen honden om ervoor te zorgen dat je hond juiste voedingsstoffen binnen krijgt.

null

Meten is weten!

Groeit je hond goed? Ben je benieuwd hoe groot je hond gaat worden? Lees hier hoe je de schofthoogte van een hond berekent en bekijk hier de groeicurve van een hond om een beter beeld te krijgen hoe groot je hond wordt!

Geschiedenis

De oorsprong van de Beagle ligt in Groot-Brittannië. De hond is ooit gefokt om in een groep honden blaffend achter wilde hazen en konijnen te jagen. Deze vorm van jagen wordt ook wel ‘Beagling’ genoemd.

Dit ras is eeuwenoud en gaat zeker tot de derde eeuw terug in de tijd en wordt geliefd door verschillende mensen in de maatschappij uit verschillende tijdperken; van boeren en jagers tot koning Henry VIII en zijn dochter koningin Elizabeth I. Tegenwoordig worden Beagles nog steeds gebruikt als jachthond en dienen ze als gezelschapshond.

Groot-Brittannië

Opvoeden en socialiseren

Interesse in een Beagle? Houd rekening met de karaktertrekken van deze honden! Doordat de Beagle een vriendelijke, sociale hond is, kunnen deze honden doorslaan in het enthousiasme. Laat een Beagle-pup wennen aan verschillende mensen, kinderen en honden en laat de hond niet te pas en te onpas zelf beslissen om op mensen, kinderen en honden af te stormen. Leer bijvoorbeeld om op commando (bv. “Ga maar” of “Vrij”) naar mensen en dieren toe te gaan en leer de hond op te letten om te voorkomen dat hij of zij een eigen plan trekt. 

Valkuil van een Beagle

De Beagle ontwikkelt zich al snel tot een hond met twee kanten. De ene kant van de Beagle is zacht, vriendelijk, vrolijk en aanhankelijk, zelfs op het dwingende af. De andere kant is eigenzinnig, zelfstandig en onafhankelijk, wat tot ongehoorzaamheid kan leiden. De laatste karaktertrekken zitten eenmaal in het ras: vroeger moesten deze honden in een meute, op zelfstandige basis, achter wild aan jagen. Een gehoorzaamheidscursus wordt daarom sterk aanbevolen. Zorg er tijdens het trainen voor dat de neus van de Beagle niet op de grond komt, want hij of zij heeft dan geen oren meer naar je! Train daarom in korte sessies en beloon met een spel of eten wanneer hij of zij aandacht aan je geeft.

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

De Beagle is niet voor iedereen

De Beagle kan een aantal specifieke karaktertrekken vertonen die bij sommige mensen frustraties opwekken. Lees je goed in en laat je goed adviseren tijdens het overwegen tot de aanschaf van een Beagle.

Verzorging

De korte, weerbestendige en gladde vacht van de Beagle heeft weinig verzorging nodig, een wekelijkse borstelbeurt is voldoende. Twee keer in het jaar gaat de Beagle in de rui en wordt de oude vacht vervangen door een nieuwe vacht. Help je hond door de Beagle te borstelen met een zachte borstel en een fijne vachtkam.

De oren van de Beagle

De lange hangoren van de Beagle kunnen er schattig uitzien, maar kunnen ook ellende met zich meebrengen. Zorg ervoor dat de oren vrij blijven van oorsmeer door regelmatig de oren te controleren en schoon te maken met oorreiniging. Daarnaast kunnen de oren van Beagles hangen in de bak bij eten of drinken. Vermijd etensresten die aan de oren plakken door eten en drinken in bijvoorbeeld de Long Eared Pet Bowl van Scruffs Classic aan te bieden.

Gezondheid

Er zijn verschillende gezondheidsproblemen die voor kunnen komen bij de Beagle. Dit betekent niet dat dit hondenras hier last van heeft, wel een verhoogde kans op deze gezondheidsproblemen heeft. Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: 

  • Heupdysplasie
  • Oorontstekingen
  • Oogafwijkingen, zoals staar
  • Epilepsie
  • Hernia
  • Beagle pain syndrome (hersenvliesontsteking bij Beagles)

Waar is een Beagle geschikt voor?

De Beagle heeft een groot uithoudingsvermogen en hoort het beste thuis bij een sportief baasje die er graag op uit gaat. Geef naast fysieke arbeid ook mentale activiteiten waarbij de neus moet worden gebruikt. Interactief speelgoed is perfect voor deze honden! Dit zijn fysieke dingen waar de Beagle geschikt voor is:

BESTEL ALLES VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP

(B)engel van een Beagle

Lieve, schattige snoetjes van Beagles met een (b)engel-randje. De onderstaande trotse baasjes van Beagles laten zien hoe het leven met dit ras is! Heb jij ook een Beagle en wil je ook andere (toekomstige) baasjes inspireren? Deel jouw huisdierfoto met @petsplacenl op Instagram, dan kan je op deze pagina en op onze inspiratiepagina terecht komen. Daarnaast maak je maandelijks kans op een cadeaukaart met een waarde van €20,-!