Menu

Elke kat wordt elk jaar weer een stukje ouder. Hierdoor veranderen de behoeftes en de gezondheidsrisico’s van je kat en vertonen ze ander gedrag. Een oude kat slaapt bijvoorbeeld veel of krijgt ineens diarree. Met de jaren krijgt je oude kat behoefte aan meer verzorging en aandacht. Wanneer je dit kan geven is de kans groter dat jouw oude kat nog gezellig wat extra jaartjes bij je blijft. Maar wat voor extra verzorging heeft een oude kat nodig en hoe herken je dat jouw kat een bejaarde of senior kat is?

Stadia kattenleven 

Net zoals bij mensen en andere dieren, bestaat het leven van een kat ook uit verschillende levensfasen die aan leeftijden zijn verbonden. In de tabel  zie je wat voor stadium er bij welke leeftijd hoort van een kat. Jouw kat is dus al oud te noemen vanaf 11 jaar en heeft vanaf 15 jaar vaak meer verzorging nodig. Denk hierbij aan vaker nagels knippen, borstelen en wegen.

Tabel kattenstadia
null

Wist je dat?

Katten steeds ouder worden door betere voeding en gezondheidszorg. Hierdoor is nu 30% van alle katten in Europa een senior kat. Dit zijn wel 20 miljoen katten!

Kenmerken van een oude kat 

Naast dat je door de leeftijd kan bepalen of een kat oud is, kun je dit ook opmerken door verschillende ouderdomsverschijnselen die oude katten laten zien. Vaak hoor je ‘mijn oude kat slaapt veel!’. Dit is zeker één van de kenmerken, maar absoluut niet het enige ouderdomskwaaltje! Hieronder zijn een aantal van deze kenmerken beschreven. Voldoet jouw kat al aan één van deze kenmerken?

Je kat beweegt minder

Hierdoor verliest hij kracht in zijn spieren en worden de spieren stijver waardoor springen of rennen ook steeds lastiger wordt. Artrose, oftewel gewrichtsslijtage, kan hier ook een oorzaak van zijn. Een bejaarde kat slaapt veel meer dan eerst waardoor hij dus ook minder beweegt.

Je kat valt af

Wanneer je kat afvalt kan dit verschillende oorzaken hebben:

  • De darmen van je senior kat kunnen minder goed werken waardoor minder voedingsstoffen worden opgenomen en je kat hierdoor kan afvallen. Ook kan hij hierdoor sneller last hebben van verstopping (obstipatie).
  • Je kat kan minder goed proeven en ruiken als hij ouder wordt waardoor hij minder wil eten.
  • Wanneer jouw kat in korte tijd veel afvalt kan er ook een gezondheidsprobleem zijn, zoals nierfalen of een te snel werkende schildklier. Als je kat dit heeft, zul je in overleg met de dierenarts een behandeling volgen.

Laat daarom jouw kat regelmatig wegen bij de dierenarts of probeer het zelf met een keukenweegschaal als je kat onder de 5 kg is en anders op een grote weegschaal.

Je kat drinkt minder

Hierdoor bestaat er een kans op uitdroging of blaasproblemen. Zeker wanneer de nieren van je kat minder goed werken en er hierdoor dus niet voldoende water wordt opgenomen. Een doffe vacht of een niet elastische huid zijn tekenen dat je kat te weinig drinkt. Wanneer je kat juist veel drinkt, meer dan eerst, kan dit betekenen dat er een gezondheidsprobleem is zoals nierfalen of suikerziekte. Merk je dat jouw kat te weinig of juist te veel drinkt? Neem contact op met de dierenarts. 

De vachtconditie gaat achteruit

Hierbij kan de vacht dunner en/of doffer worden. Daardoor kan je bejaarde kat minder goed tegen kou of regen. Ook kunnen er sneller klitten ontstaan doordat je kat zichzelf minder goed kan verzorgen. Het kan dan helpen je senior kat vaker te borstelen. 

BEKIJK BORSTELS IN DE WEBSHOP

Gedrag van je kat verandert

Een oudere kat kan meer gaan miauwen en plassen of poepen buiten de kattenbak, dit kan komen door dementie. Ook kan hij onzekerder worden en hierdoor meer aandacht vragen van het baasje. Wanneer je kat pijn heeft, zal hij vaak juist contact vermijden en zich afzonderen. Ook kun je pijn herkennen aan de lichaamstaal van de kat. Zo houdt hij zijn kop laag en heeft hij vaak een gebolde rug. Meer informatie over lichaamstaal van katten lees je in dit artikel.

LEES ALLES OVER KATTENTAAL
null

Dementie ook bij oude katten?

Een groot deel van senior en bejaarde katten lijdt aan dementie, hierdoor weten ze soms niet waar ze zijn en kunnen dan makkelijk verdwalen. Zorg daarom dat jouw kat is ingeënt en gechipped zodat je hem nog kan terugvinden als hij hierdoor bij een dierenasiel is beland.

Belang van een regelmatige gezondheidscheck 

Wanneer je kat ouder wordt, verandert er dus veel lichamelijk. Zoals moeite met bewegen, slechte vacht en gewichtsafname. Dit kan ook een andere oorzaak hebben die snel behandelt moet worden. Voorbeelden hiervan die vaak voorkomen zijn: nierfalen, suikerziekte, overactieve schildklier, tumoren, hoge bloeddruk, gebitsproblemen en artrose (gewrichtsslijtage). Door vaker een check te doen bij de dierenarts kan je kat sneller behandeld worden als dit nodig is, waardoor de kans kleiner is dat hij onnodig lang hoeft te lijden. Zeker voor een bejaarde kat is dit fijn. Kom langs in één van onze Vets Place dierenklinieken, zij staan altijd voor jouw huisdier klaar! 

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Tips en geschikte producten voor een senior kat

Om de oude dag van jouw kat zo fijn mogelijk te maken, zijn hier een aantal tips en producten die jouw oude kat erg zou waarderen.

Horizontaal en kartonnen krabmateriaal

Zorg voor horizontaal en kartonnen krabmateriaal. Een staande krabpaal kan pijnlijk zijn voor de gewrichten van je oude kat, daarom is een liggende krabplank fijner. Een kartonnen krabplank is wat zachter en daarom nog fijner voor je oude kat om aan te krabben. De Adori Kartonnenkrabplank Flow zou dus ideaal zijn voor jouw senior kat.

BEKIJK ALLE KRABPLANKEN

Nagels knippen

Zorg ervoor dat de nagels van jouw senior kat regelmatig geknipt worden. Doordat je oude kat minder beweegt slijten zijn nagels ook minder. Daarnaast heeft een oude kat meer moeite om zijn nagels in te trekken waardoor hij sneller kan blijven haken en vast kan zitten. Ook kan het pijnlijk zijn wanneer de nagels in de voetkussens drukken. Daarom is het aan te raden de nagels wat vaker te knippen. Je kunt dit zelf doen of door een dierenarts laten doen. Voor meer uitleg over hoe je dit het best zelf kunt doen met een eigen nagelschaar, kan je terecht in één van onze winkels of bij de dierenarts.

BEKIJK ALLE VERZORGINGSPRODUCTEN

Hersenspelletjes

Zorg ervoor dat de hersenen van je senior kat geactiveerd blijven worden. Het lichaam van een oude kat kan dan wel snel achteruit gaan, maar de hersenen blijven vaak nog jong en moeten gestimuleerd blijven. Daarom is het voor jouw oudere kat heel leuk om hersenspelletjes te doen die vooral de hersenen activeren en waar je kat niet al te veel voor hoeft te bewegen. Een van dit soort hersenspelletjes is het Trixie Cat Activity Strategiespel.

BEKIJK ALLE HERSENSPELLETJES

Juiste voeding voor een oude kat

Zorg ervoor dat jouw oude kat de juiste voeding krijgt. Je senior kat heeft minder dorst waardoor hij sneller kan uitdrogen, door speciaal seniorenvoer of natvoer te geven in plaats van normale brokjes krijgt hij meer vocht binnen wat het risico op uitdroging verlaagd. Daarnaast nemen de darmen van senior katten vaak minder voedingsstoffen op waardoor deze nog meer aanwezig moeten zijn in de voeding. Royal Canin senior kattenvoer is een van de voorbeelden van speciaal voer voor senior katten. Is jouw kat gesteriliseerd? Dan kun je Pro Plan Cat Liveclear Sterilised Senior geven. Ook bestaan er supplementen die je kan toevoegen aan de voeding met bijvoorbeeld extra vitaminen en mineralen die je senior kat goed kan gebruiken.

BEKIJK ALLE SENIOR VOEDING

Warme slaapplaats

Zorg voor een comfortabele slaapplaats die uit de tocht ligt en lekker warm is, zoals de Adori kattenmand Bangalor. Een oude kat heeft het sneller koud wanneer zijn vacht slechter wordt, maar vaak wil hij wel nog lekker languit liggen. Daarom is een hangmat die je aan de verwarming kan hangen ideaal om jouw senior kat lekker warm te houden. Een voorbeeld hiervan is de Adori hangmat verwarming.

BEKIJK ALLE KATTENMANDEN

Kattenbak

Zorg voor minimaal twee kattenbakken in huis op verschillende plekken, het liefst zonder deksel en makkelijk toegankelijk. Normaal moet de kattenbak ver van voer en drinken staan maar doordat oude katten geestelijk ook achteruit gaan kan het handiger zijn om dit wat dichter bij elkaar te zetten. Wanneer je senior kat vaker moet plassen is het aan te raden om wat meer kattenbakvulling in de kattenbak te doen.

BEKIJK ALLE KATTENBAKKEN EN KATTENBAKVULLING

Rustige plek

Zorg ervoor dat de kat zich altijd naar een rustig plekje kan terugtrekken als het te druk is. Niet alleen oude katten, maar ook jongere katten en kittens slapen minder goed met veel geluiden op de achtergrond. Een oude kat slaapt daarnaast ook lichter dus kan minder goed door geluiden heen slapen.

Opstapjes

Zorg voor nodige opstapjes op plekken waar je senior kat steeds lastiger bij kan komen nu hij ouder is zoals slaapplaatsen of uitkijkplekken. Denk hierbij aan handig geplaatste kussens en dozen of een loopplankje.

Inentingen

Zorg ervoor dat je senior kat herhalingsinentingen blijft krijgen. De weerstand van een oude kat neemt af en daardoor is hij vatbaarder voor infectieziekten als niesziekte en kattenziekte. Inentingen hiertegen verbeteren de weerstand van je kat.

BEKIJK ALLE KATTENPRODUCTEN