Is jouw hond net zo gek op lego blokjes als jij? Wil jij samen met jouw hond natuur snuiven of cultuur snuffelen? Neem dan je hond mee naar Denemarken! Na ongeveer 6 uur rijden zijn jij en je viervoeter al in het eilandenrijk Denemarken. Van het afwisselende gletsjerlandschap tot de drukte van de stad, Denemarken biedt voor zowel de bezige bijtjes als de rustzoekenden genoeg mogelijkheden. Lees snel wat Denemarken voor jou en jouw viervoeter in petto heeft!

Denemarken betreden

Als je jouw hond mee naar Denemarken wilt nemen dien je de Europese regels en wetgeving in acht te nemen. Er zijn drie Europese basisregels.

  • null

    Vaccinaties

    Je hond moet rabiës (hondsdolheid) ingeënt zijn. Regel dit in ieder geval 21 dagen voor vertrek vanwege de wachttijd. Hierna is de vaccinatie pas echt geldig. De vaccinatie tegen rabiës mag pas vanaf 12 weken gegeven worden. Puppy’s jonger dan 15 weken mogen niet naar Denemarken reizen door Duitsland vanwege de wachttijd van 3 weken. Puppy’s jonger dan 3 maanden hoeven volgens de regels daarentegen niet gevaccineerd te zijn tegen hondsdolheid zolang de moeder in het bijzijn is. De moeder moet wel gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid.

  • Nummer 2

    Europees huisdierenpaspoort

    Je hond moet net als jij een geldig legitimatiebewijs mee op vakantie. Dit houdt in dat je hond in bezit moet zijn van een Europees huisdierenpaspoort. Hier staan de belangrijkste kenmerken en gegevens van jouw viervoeter in. Het Europees huisdierenpaspoort is aan te vragen bij de dierenarts.

  • Nummer 3

    Chip

    Je hond dient gechipt te zijn om geïdentificeerd te kunnen worden. Deze chip dient aan jouw gegevens gekoppeld te zijn. In Denemarken dient de chip van je hond voorafgaand aan de rabiës vaccinatie geplaatst te zijn.

Maatregelen hondenrassen

Er zijn een aantal hondenrassen die je niet mee mag nemen naar Denemarken. Dit betreft de volgende hondenrassen:

  • Tosa Inu.
  • Fila Brasileiro.
  • American Bulldog.
  • American Staffordshire terrier.
  • Pitbull terrier. 
  • Dogo argentino. 
  • Boerboel.
  • Kaukasische ovtcharka. 
  • Zuid-Russische ovtcharka. 
  • Aziatische ovtcharka.
  • Tjornak.
  • Kangal.
  • Sarplaninac.

Wanneer een hond op een van deze rassen lijkt, moet de eigenaar aan kunnen tonen dat de hond niet tot het ras behoort. Op enkele plekken in Denemarken zijn honden niet welkom, zoals op de eilanden Christiansø en Livø. Op de Faroër eilanden is de invoer van alle dieren verboden. 

Verkeersregels

Als je jouw hond mee naar Denemarken neemt zijn er geen speciale regels voor in de auto. Neem echter altijd de minimale veiligheidsregels in acht! In Denemarken is het wel belangrijk dat je hond geen afleiding vormt en dus niet op de voorstoel zit. Als je door Duitsland rijdt, dienen de regels daar in acht genomen te worden. In Duitsland dienen honden een gordel te dragen, achter een hondenrek of in een bench te zitten.

BESTEL AUTOACCESSOIRES IN DE WEBSHOP

Doorreislanden 

Als je door Duitsland naar Denemarken reist, dien je rekening te houden met de Duitse regels. Zo moeten sommige honden in bepaalde regio’s een muilkorf dragen in Duitsland. Het merendeel van de honden die gemuilkorfd dienen te worden in Duitsland mogen niet mee naar Denemarken. Voor baasjes van bijvoorbeeld Rottweilers is het handig om ook deze regelgeving te controleren voordat je jouw hond mee naar Denemarken neemt! Check de regelgeving in Duitsland hier. 

Dogtivities 

Als jij je hond mee naar Denemarken neemt hoef jij je zeker niet te vervelen! Denemarken biedt een afwisselend landschap met prachtige natuur en levendige steden om samen met je dier van te genieten.

null

Losloopgebieden

In de nationale parken in Denemarken geldt gedurende het hele jaar een aanlijnplicht. Heb jij je hond mee naar Denemarken en ben je opzoek naar een locatie waar honden los mogen lopen? Bezoek dan één van de hundeskovs. Letterlijk vertaald zijn dit hondenbossen. In Denemarken bevinden zich meer dan 560 locaties waar je hond los mag lopen. De keuze is dus reuze! Er zijn op deze locaties vaak hindernisbanen of drinkbakken te vinden voor gegarandeerd plezier.

Strand

Denemarken heeft een lange uitgestrekte kustlijn met prachtige duinen en zandstranden. Als jij je hond mee naar Denemarken neemt, is dit voor je hond een paradijs! Jouw hond mag bijna overal mee het strand op, alleen op privéstranden mag je hond niet komen. Vanaf 1 april tot en met 30 september is er een aanlijnplicht op het strand, met uitzondering van de hondenstranden. Het Raade strand, Blåvand Strand en Feddet Strand zijn voorbeelden van hondenstranden. Buiten de periode met aanlijnplicht mag je hond los rennen, spelen en spetteren op de stranden mits hij goed luistert. Vooral de enorm brede stranden langs de westkust van Denemarken zijn paradijsjes voor jouw energieke viervoeter!

null

Let op!

In de Deense duinen houdt de adder zich schuil. De adder is ongevaarlijk zolang er afstand wordt gehouden. Is jouw hond toch gebeten? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts! Honden kunnen erg ziek worden van de beet van de adder. Het is aan te raden om voor de zekerheid een EHBO-setje voor je hond mee te nemen.
Strand Denemarken

Råbjerg Mile

Een uniek stukje natuur: de Råbjerg Mile is een wandelend zandduin die zich elk jaar ongeveer 15 meter in noordoostelijke richting verplaatst. Doordat de heuvel zich verplaatst levert dit unieke natuur op, zeldzame plantjes en vogels kan je hier vinden. Kan je wandelen op een wandelende heuvel? Jazeker! De heuvel op hollen of van het duin afrollen. Met je hond kan je hier prachtig wandelen met gegarandeerd plezier. Vanwege het mulle zand is het zwaarder wandelen en dus niet voor iedereen weggelegd. Bezoek het duin tijdens de zonsondergang en je waant je in een andere wereld!

Råbjerg Mile Denemarken

Møns Klint

De witte krijtrotsen van Møns Klint aan de Baltische zee zijn tijdens de laatste ijstijd gevormd. De ijsmassa stuwde het land omhoog en vormde prachtige krijtformaties. Møns Klint is 7 kilometer lang en 128 meter hoog. Er zijn verschillende opties in dit gebied. Je kunt via de grote trappen afdalen naar het strand, bovenaan de trappen rechts afslaan voor een rolstoeltoegankelijk pad of afslaan naar links om het hoogste punt van de kliffen te bereiken. Hier kan je wandelen met of zonder gids. Bij de Møns Klint bevindt zich ook een Geocenter. Honden zijn helaas niet binnen in het Geocenter welkom. Het strand van de Møns Klint is een vindplaats voor oude fossielen. Er is buiten dus ook genoeg te beleven!

Krijtrotsen Denemarken

Dyrehaven

Vlak boven Kopenhagen is Dyrehaven te vinden. Dyrehaven betekent letterlijk ‘het hertenpark’. Dyrehaven is in 2015 erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn functie als jachtgebied voor de Deense koninklijke familie. Het park is gemaakt om met honden te jagen. Om het voor de jagers makkelijker te maken om de honden te volgen zijn de wegen verbonden in stervormige paden. Het park wordt het hele jaar door goed bezocht door mensen om te wandelen, picknicken, joggen, fietsen of paardrijden. In het park bevinden zich meer dan 2000 herten. Je zult tijdens een wandeling dus zeker een kudde grazende herten tegenkomen!

null

Toch liever loslopen?

Wil je liever dat je hond los kan spelen en rennen? Vlakbij Jægersbork bevindt zich een losloopgebied genaamd Bernstorffsparken. Dit losloopgebied, gelegen om een kasteel, omvat 57 hectare en heeft een afwisselend terrein met zowel bos als weiland. Ook is hier een klein bosmeer te vinden. Het water voor je hond staat hier al op jullie te wachten!
Hertenpark Denemarken

Dollerup Bakker

In Midden-Jutland liggen de heuvels van Dollerup Bakker. Hier kan je een rustgevende wandeling maken met uitzicht op het meer van Hald. Het landschap wordt gekarakteriseerd door de ijstijd aangezien de heidevlakten gevormd zijn door een grote gletsjerpoort. Het afwisselende landschap met bossen, met heide begroeide heuvels, hoogteverschillen en loslopende geiten en schapen levert een unieke wandel belevenis met adembenemende natuur. Het gebied biedt ook prachtige picknickmogelijkheden! De heuvels zijn prima te bewandelen met je hond en de meeste paden zijn ook rolstoeltoegankelijk.

null

Spetteren!

Heeft je hond tijdens de wandeling zin in een verfrissende duik? Tijd om samen met je viervoeter in het meer van Hald te spetteren!
Heuvels en meer Denemarken

Hamlet’s Kasteel

Heb jij je hond mee naar Denemarken en behoefte aan een stukje cultuur? Bezoek dan het kasteel van Shakespeares Hamlet. Het Kronborg Kasteel is een UNESCO-werelderfgoed met een rijke historie. Hamlet’s Kasteel is het beroemdste kasteel van Denemarken, vereeuwigd door Shakespeare in de 17e eeuw. Hoewel honden niet binnen zijn toegestaan, kunnen zowel honden als mensen vrij rondlopen op het terrein rond het kasteel. Een prachtig stukje cultuur om met je hond omheen te wandelen!

Kasteel Denemarken

Eilandhoppen

Denemarken is met 444 eilanden ideaal om te eilandhoppen tijdens je vakantie! Bornholm, Seeland en Funen zijn de 3 grootste en bekendste eilanden. Bornholm staat bekend om de culinaire hoogstandjes die het eiland te bieden heeft. Seeland is het allergrootste eiland! Kopenhagen is ook te vinden op Seeland. Funen is bekend vanwege de prachtige natuur en door de stad Odense. 

Ga bijvoorbeeld eilandhoppen op de Zuid-Funense Archipel. Dit zijn meer dan 60 eilanden ten zuiden van Funen gelegen. In de zomer zijn op de Zuid-Funense Archipel extra veerboten aangelegd waardoor het nog makkelijker is om te eilandhoppen! Honden zijn op de veerdiensten toegestaan. Op autoveerdiensten mag je hond gratis mee en op internationale veerdiensten tegen betaling. In het hoogseizoen kan je een speciaal eilandhop-kaartje kopen voor de veerboot waarmee je een dag of week van eiland naar eiland kunt hoppen. Start jouw avontuur bijvoorbeeld in Svendbørg en pak hier de boot naar Skarø, Drejø of Hjortø of in Faaborg om te varen naar Bjørnø, Lyø of Avernakø.

null

Wist je dat?

Denemarken ook onbewoonde eilanden heeft? Hjelm en Langli zijn twee van deze eilandjes. Ben je met de boot naar Denemarken? Plan dan een dag Expeditie Robinson met jouw hond op een van deze eilandjes!
Haven Denemarken

Kopenhagen

In Kopenhagen zijn prachtige wegen te bewandelen en parken te bezoeken met je hond. Bezoek Nyhavn eens. Met de kleurrijke huizen aan het water geniet je hond evenveel van een wandeling door dit gebied als jij! Nyhavn werd in de 17e eeuw gegraven als een kanaal dat Kopenhagen met de zee verbond. Het is nu een gezellig gebied met leuke cafés, bars, terrasjes en restaurants. In de zomer zijn er dagelijks openluchtconcerten! Vanuit Nyhavn vertrekken rondvaartboten door de grachten naar de eilandjes. Gehoorzame honden zijn welkom op deze rondvaarten.

Tijdens een stadswandeling is Kongens Have (King’s Garden) niet over te slaan. Wandel door het meest bezochte park in Kopenhagen. King’s Garden is in het begin van de 17e eeuw aangelegd in renaissancestijl en de oudste koninklijke tuin van Denemarken. In de zomer is het park het decor van veel muziek- en theaterevenementen. King’s Garden is ook uitermate geschikt om lekker te picknicken met je trouwe viervoeter!

Rivier Kopenhagen

Legoland en Fårup Sommerland

Pretparken bezoeken terwijl je jouw hond mee naar Denemarken hebt? Dat kan zeker! Honden zijn zowel in Legoland als Fårup Sommerland toegestaan. Binnen deze trekpleisters geldt wel een aanlijnplicht. Hiernaast zijn honden bij Fårup Sommerland niet toegestaan in het aquapark en binnen in de restaurantjes of horecagelegenheden. Bij Fårup Sommerland zijn hondenpoepzakjes te krijgen bij de ingang en staat het water voor je hond klaar in de zogenaamde ‘dog bars’ verspreid over het park. Bij Legoland staat de drinkbak ook klaar voor je viervoeter! Er dient ten alle tijden toezicht te zijn over de hond in de parken.

Pretpark Legoland Denemarken

Accommodatie 

Denen zijn minstens zo gek op honden als jij, waardoor honden in veel vakantiehuizen welkom zijn. Desondanks zijn honden niet overal gewenst, maar er zijn genoeg hondvriendelijke accommodaties. Vooral in populaire vakantiegebieden als Henne Strand en Bork Havn zijn veel vakantiehuizen en campings te vinden waar honden meer dan welkom zijn. Er zijn ook hotels waarbij jouw hond welkom is, bijvoorbeeld Hotel 6400 in Sonderborg. Hier ligt zelfs een hondenbos om de hoek! Mogelijkheden genoeg om te genieten met je hond in Denemarken!

Koffers pakken

Tijd om de koffers te pakken! Wanneer je hond mee naar Denemarken gaat dan wil je natuurlijk niks vergeten. Wil je zeker weten dat je niets bent vergeten? Bekijk onze vakantie-checklist voor je hond dan eens! Zo weet je zeker dat je alles hebt en kan je met een gerust hart op vakantie. 

BEKIJK DE CHECKLIST HIER

Neem jij je hond mee naar Denemarken? Deel het met ons! 

Heb jij genoten met je hond, kat, konijn of andere huisdier in Denemarken? En heb jij hier leuke foto’s van? Deel ze met ons! Als jij jouw vakantiefoto’s of -video’s op Instagram plaatst en @petsplacenl tagt komt jouw foto op deze pagina en op onze inspiratiepagina! Door jouw foto’s te delen maak je ook nog eens kans op een cadeaukaart van €20,-. Je vakantiefoto’s delen is nog nooit zo leuk geweest!

Deze huisdierbaasjes zijn je al voorgegaan!