Regen, kou, wind en vallende bladeren; je tuin krijgt het zwaar te verduren in de herfst. Om lang van je tuin te genieten, is het belangrijk je tuin hier klaar voor is. Lees in dit artikel dé tips om je tuin herfstklaar te maken. Met een beetje geluk brengen verschillende tuindieren een bezoekje aan de tuin gedurende de herfst en de winter!
Tip 1: Gazon verzorgen
Laat je gazon niet verloren gaan in de herfst! Het najaar zorgt voor kou, veel regen en misschien zelfs vorst. Belangrijk dus om je gazon extra sterk te maken. Maai het gras in oktober voor de laatste keer en niet korter dan 5 cm en zorg ervoor dat er geen dikke laag gevallen bladeren blijven liggen op je gazon. Te lang té veel bladeren op het gras kunnen zorgen verstikking van het gazon, aangezien het zuurstof niet doordringt tot het gras. Daarnaast kan het gras onder de dikke laag bladeren rotten, wat kan zorgen voor een vieze, zure lucht en vlekken in het gazon. Een bladblazer is hiervoor super handig en effectief om bladeren te verwijderen. Ook kan een bladhark helpen, waarbij je de bladeren kunt scheppen in een kruiwagen. Deponeer de bladeren in een composthoop of verdeel de bladeren als natuurlijk compost bij de planten. Geef je gazon ten slotte een boost door te bemesten, te bekalken en kale plekken door te zaaien. Meer tips voor een stralend gazon tijdens het einde van het jaar? Lees hier meer over tips over gazononderhoud in het najaar!
Tip 2: Bloembollen planten voor in het voorjaar
Een mooie en fleurige tuin in het voorjaar krijgen? Dan moet je beginnen in het najaar! Wanneer je in de herfst voorjaarsbloeiende bloembollen plant, krijg je een fleurige tuin vol bloeiende narcissen, tulpen en krokussen in de lente! Let erop dat je de bloembollen plant tussen september en december en vóór de eerste nachtvorst. De diepte van het gat van de bloembol varieert per bloembol. Meet de breedte van de bloembol op, vermenigvuldig dit keer 3 en je weet de diepte van het gat en de ruimte tussen de bloembollen moet zijn. Welke voorjaarsbloeiende bloembollen kom jij het liefste tegen in de tuin?
Tip 3: Een gezellige tuin met vogels
Een saaie tuin in de herfst? Maak het levendiger door vogels naar je tuin te brengen! Het najaar is dé perfecte periode om het vogelhuisje schoon te maken of om een nieuw vogelhuisje op te hangen. Hang je een voorgebouwd vogelhuisje op of worden de creatieve skills uit de kast gehaald en ga je een vogelhuisje maken? Daarnaast zullen vogels de tuin sneller bezoeken wanneer je ze bij gaat voeren. Ze kunnen de extra energie altijd goed gebruiken en de tuin wordt in de koudere periode herkent als een heerlijke plek vol voedsel!
Tip 4: Groente kweken in je moestuin
De herfst is een goed seizoen om je eigen groenten uit de tuin te kweken. Welke soorten kun je kweken? Spinazie, andijvie, winterpeen, tuinkers en veldsla kun je in de herfst goed verbouwen. Veel van deze planten zijn niet dol op veel hitte of warmte, dus plant deze pas in het najaar wanneer het kouder is.
Tip 5: Breng kleur in je tuin
Is jouw tuin in de herfst vaak een kale en kleurloze bedoeling? Dat is niet nodig want er zijn een hoop leuke en mooie bloemen die het juist in de herfst erg goed doen! Heide, chrysanten en viooltjes zijn bijvoorbeeld echte najaarsbloeiers.
Tip 6: Creëer sfeer en warmte
Binnen zitten in de herfst? Dat is helemaal niet nodig. De herfst brengt prachtige kleuren in je tuin om van te genieten! Creëer een sfeervol plekje op je terras met bijvoorbeeld een tuinhaard of vuurkorf. Dit zorgt direct voor warmte wanneer het fris wordt in de avond en kan schelen in de gasrekening! Zelfs in de winter kan je jouw terras sfeervol maken. Maak je terras alvast winterproof met deze tips!