Afgelopen voorjaar heb je misschien in alle vreugde een vogelhuisje voor de tuinvogels opgehangen. Vol plezier en nieuwsgierigheid keek je elke dag door je raam, maar wellicht zonder succes. Je vogelhuisje hangt aan die ene boom of muur en blijft onbewoond. Wil je meer succes op de (vogel)woningmarkt, onze tip is dan om een nestkastje al in het najaar op te hangen en te zorgen dat bestaande huisjes lekker fris en schoon zijn. De tuinvogels zullen dit erg waarderen en zich sneller vestigen. Onze tuinvogels willen graag overwinteren in een nieuw of schoon paleisje en misschien wennen ze wel aan dat plekje en blijven ze langer dan alleen de winter… Maar hoe krijg je een nestje in jouw nestkast? En hoe moet je vogelhuisjes schoonmaken? Met deze (schoonmaak)tips van Vogelbescherming Nederland zullen de tuinvogels binnen no-time jouw nestkastje beschouwen als hun huisje!

null

Wist je dat?

Ouders van jonge zangvogels, zoals bijvoorbeeld mezen, de ontlasting in een zak afvoeren. De jongeren geven na een voedselbeurt gelijk het overtollige mee aan de ouders. Zij nemen het zakje poep mee uit het nest en droppen deze tijdens hun woon-werk verkeer. Hiermee voorkomen ze dat het nest vies en nat blijft of geroken wordt door rovers. Wat achterblijft is een schoon en fris nest en hulde aan papa en mama!

Wanneer moet je vogelhuisjes schoonmaken?

Door je nestkastje in de herfst nieuw op te hangen of schoon te maken, kiezen vogels dat nestkastje sneller als hun warme plekje dan andere vogelhuisjes, dakgoten of bomen. Ze kunnen alvast wennen aan het nestkastje en de plek van het huisje. Bevalt het de vogels? Dan is de kans groot dat hun nest met kleine vogels wordt grootgebracht in dat ene nestkastje! Hang daarom jouw (schoongemaakte) nestkastje, van bijvoorbeeld Wildbird, Best For Birds of Homestyle, niet in het voorjaar, maar juist in het najaar op!

BESTEL EEN NESTKAST IN DE WEBSHOP

Hoe moet je vogelhuisjes schoonmaken?

Laten we eerst beginnen met een veel gestelde vraag: ‘Moet je een vogelhuisje schoonmaken?’. Het antwoord daarop: ja! Het schoonmaken van vogelhuisjes is geen lastige opgave en je hebt er niet veel voor nodig. Je hebt in ieder geval nodig: handschoenen, (kokend) heet water en een harde handborstel. Lees het volledige stappenplan!

  • Nummer 1

    Het verwijderen van het nestkastje.

    Dit doe je door het vogelhuisje van het haakje af te wippen of door de spijker uit de boom te halen. Pas op dat je het ophangmechanisme van het nestkastje niet kapot maakt, aangezien het vogelhuisje aan hetzelfde haakje of balkje weer moet worden opgehangen!

  • Nummer 2

    Oude nestmateriaal eruit.

    Veel vogelhuisjes bevatten een dak of zijkant wat gedeeltelijk open kan met behulp van scharnieren. Het nestmateriaal aan het oude nest wordt niet hergebruikt en je kunt het weggooien na verwijdering. Doe dit echter wel buitenshuis en met handschoenen aan, omdat er parasieten aanwezig kunnen zijn in het nest.

null

Let op andere (nuttige) bewoners

Pas op dat het nestje of  nestkastje inmiddels niet in gebruik is door andere insecten. Heb je het nestje verwijderd en kom je andere, nuttige bewoners tegen, zet ze weer uit in je tuin. Nuttige insecten zijn spinnen en oorwurmen. Ook bevat het nestje zelf vlooien of luizen. Deze dieren zijn minder nuttig voor je tuin en moet je verwijderen. Onderzoeken op nuttige bewoners en anders gauw weggooien dus! Lees hier als je benieuwd bent welke insecten veel in jouw tuin voorkomen!
  • Nummer 3

    Kokend heet water erover.

    Al ziet het nestje er spik en span uit na verwijdering van het oude nest, dan kunnen er alsnog parasieten achterblijven in het vogelhuisje. Vlooien en luizen zijn niet bestand tegen kokend heet water, dus spoel het vogelnestje met het hete water. Een schoonmaakmiddel is overbodig bij het schoonmaken van het vogelhuisje. Doe dit ook als jouw nestkastje onbewoond is gebleven gedurende het jaar.

  • Nummer 4

    Borstelen maar!

    Om de hardnekkige parasieten te verwijderen, moet je je vogelhuisje schrobben. Doe dit terwijl de vogelhuisjes nog nat zijn. Daarnaast is schoonmaakmiddel wederom niet nodig, want met alleen wat water en een harde handborstel is het voldoende om dit klusje te klaren!

  • Nummer 5

    Spoelen, spoelen, spoelen...!

    Om het laatste vuil van het borstelen te verwijderen en om zeker te weten dat er geen hardnekkige parasieten achterblijven in het vogelhuisje, moet je je nestkastje nogmaals spoelen met kokend heet water.

  • nummer 6

    Weer terug op de oude plek… Of misschien een nieuw plekje?

    Als laatste stap zal je het vogelhuisje weer terughangen op zijn plekje. Dit kan het oude plekje zijn, maar je kunt ook kiezen voor een nieuwe plek om de kans op een nestje te vergroten! Lees hier de 9 tips bij het ophangen van een nestkastje. Je hoeft geen nieuw nestmateriaal in het vogelhuisje te plaatsen als deze nieuw of schoon is. Vogels kunnen dan zelfs afkeer krijgen naar het vogelhuisje en ze zijn prima in staat om het nestje te bouwen met hun eigen gekozen materialen. Leg daarom nestmateriaal in de tuin, zodat ze het zelf kunnen oppikken om te bouwen.

Hoe krijg ik vogels in de tuin?

Om meer kans te krijgen om die koolmees, pimpelmees, roodborstje of andere vogels in de tuin te hebben, moet je het nestkastje op de juiste plek hangen. Zorg er in ieder geval voor dat het vogelhuisje op een rustige plek hangt op minimaal 1.5 meter hoogte. Daarnaast moeten er tussen de vogelhuisjes voldoende ruimte blijven, bij verschillende soorten moet er minimaal 3 meter tussen zitten, bij vogels van dezelfde soort moet dit 10 meter zijn. Als laatst moet je zorgen voor een vrije aanvliegroute, zodat je vogeltjes gemakkelijk in en uit het huisje kunnen hoppen. Dicht bij de struiken is gewenst, voor als er gevaar dreigt.

Wil je meer broedtips? Lees hier hoe jij jouw tuin kunt transformeren in de perfecte tuin voor tuinvogels. Één tip die we al kunnen geven is door voldoende vogelvoer het hele jaar rond te geven en door voldoende water aan te bieden door bijvoorbeeld een waterschaal. Liefde gaat immers door de maag, toch?