Spelen, veel kittens vinden het erg leuk om uitgedaagd te worden! Het spelen is goed voor de jonge kitten, maar ook voor volwassen katten. Spelen kan zorgen voor een heerlijke uitlaatklep en met de spelletjes ontwikkelt je kat jachtinstinct en sociale vaardigheden. Lees het artikel voor de leukste kattenspelletjes!

Kattengedrag: hoe katten spelen

Sommige katten hebben al zin om te spelen bij enkel het zien van hun favoriete kattenspeeltje, maar soms zie je het ook al aan de houding van de kat en nodigen ze jou juist uit voor een spel. Maar hoe laten katten zien dat ze een kattenspelletje willen beginnen? Bekijk hieronder de volgende aanwijzingen!

Sluipen

Het jachtinstinct van een kat zal zich op dezelfde manier uiten als die van wilde katachtigen. Een sluipende kat zal zich voortbewegen net als een cheetah die een prooi in het zicht heeft. Je ziet dat het lichaam van de kat laag op de grond is en je kat beweegt zich heel stil en langzaam naar voren. Na een paar stappen zal je kat zich stil op de plaats bevinden, schudden met zijn kont en springen op het doel. Dit is een typisch voorbeeld van een spelende kat die zijn jachtinstincten aan het oefenen is! 

Omrollen

Als je kat je 100% vertrouwt, dan zal je kat zich omrollen met de buik omhoog. Katten doen dit niet snel omdat ze zich op deze manier kwetsbaar opstellen. Veel katten willen daarom juist niet dat er op hun buik wordt geaaid en zullen gaan happen en bijten op het moment dat je jouw hand op de buik legt. Bedenk je: dit is de manier voor katten om te spelen. Pak een speelgoedje zoals een hengel of een speelmuis en kijk wat je kat doet op het moment dat hij op zijn rug ligt. 

Kitten spelen

Herken je deze situatie: je kitten loopt naar je toe, tikt je aan en rent in een dwaze bui weg? Soms kan het zo enthousiast zijn dat je kat klimt of rent op de meest gekke plekken! Of zie je dat je kleine kat sprongen maakt in de lucht, met vier poten tegelijkertijd? Dit is een duidelijke uitnodiging van je kitten om een spel te spelen. Je ziet dat de pupillen van je kitten groter worden, de oren staan plat op de rug en de kitten kijkt naar het doel. 

null

Niet met je handen spelen

Probeer je kat niet te laten spelen met je handen. Als je kitten het doet, hoeft dit weinig of niet pijnlijk te zijn. Wanneer je kat groter is, zal het wel pijn doen en zal jouw hand gezien worden als speelgoed. Lees hier meer over het afleren van gedrag.

Katten spelletjes

Naast dat het spelen goed is voor de sociale vaardigheden en het jachtinstinct, is het ook goed voor de conditie van jouw kat. Ruim de helft van alle katten heeft overgewicht. Bekijk hier de verschillende spelletjes, variëer en laat je kat bepalen wat het leukste spel is!

Speelhengels

Een leuk spelletje voor katten is het gebruik van een speelhengel! Speelhengels stimuleren het jachtinstinct van jouw kat. Je kan op 2 verschillende manieren spelen met de speelhengel: 

  1. Heel snel bewegen zodat je kat achter de speelhengel aan rent.
  2. Heel langzaam bewegen zodat je kat op zijn prooi kan kruipen. 

Heb je een jonge kitten? Let op dat je jouw kleine pluizenbol niet alleen laat met dit speeltje. Deze speeltjes zijn gevaarlijk vanwege het draadje wat tussen de hengel en speeltje zit. Berg het speeltje op wanneer je niet op je kitten kunt letten.

BESTEL HENGEL

Voederbal

Laat je kat moeite doen door een voederbal aan te bieden! In deze voederbal doe je lekkernijen zoals catnip, kattensnacks of kattenvoer. Je kat zal de bal laten rollen door met de pootjes tegen het speeltje aan te duwen en de lekkernijen zullen door de gaatjes van de voederbal vallen. Smullen maar!

BESTEL VOEDERBAL
tip kattenspeeltjes maken

To do - tip: maak je eigen kattenspeelgoed!

Wil je een oud speeltje repareren of een nieuw speeltje maken voor je kleine pluizenbol? Check hier de leukste ideeën voor het maken van kattenspeelgoed!

Voer verstoppen

Katten vinden het heel leuk om te jagen. Je kunt je brokjes in een voerbak geven, maar je kan ze ook verstoppen in het huis. Laat je kat zoeken door haar neus te gebruiken. Wil je liever niet dat er kattenvoer door het hele huis ligt? Gebruik een breinspel! Je kunt voertjes verstoppen op verschillende manieren. Je daagt je kat mentaal uit om de voeding uit het breinspel te krijgen. Daarnaast is het ook een leuke manier om je kat te laten afvallen! Bekijk hier tips meer over het laten afvallen van het gewicht van je kat.

BESTEL BREINSPEL

Catscaping aan de muur

Katten vinden het heerlijk om hoog op de uitkijk te zitten. Deze plekjes kunnen zorgen voor veiligheid en rust, maar bieden voor het spelen als een nieuwe dimensie. Catscaping is een leuke manier voor je kat om de kamer op een nieuwe manier te ontdekken! Start met de catscaping door wandmeubels aan de wand te hangen. Gebruik een hengel om je kat over de wandmeubels te begeleiden en laat je kat er achteraan lopen. Is je pluizenbol klaar met spelen? Bied rust met de Trixie hangmat voor aan de muur zodat je kat lekker kan dromen op grote hoogte.

BESTEL EEN WANDMEUBEL

Krabpalen en kattentunnels op de grond

Creëer een ware kattenjungle op de grond door verschillende krabpalen en kattentunnels te plaatsen. Kattentunnels kunnen bestaan uit 1 of meerdere tunnels. Deze tunnels kunnen rollen wanneer de kat aan het ravotten is in de tunnel. Daarnaast bevatten deze tunnels speelgaten waar je met een hengel je kat in de tunnel kunt uitdagen. 

Krabpalen zijn speciaal voor het afbakenen van territorium en nagelonderhoud, maar ook voor het afreageren van stress. Je hebt krabpalen, maar ook krabmeubels en krabtonnen waar speeltjes de krabpaal nog leuker maken! Lees hier ons advies hoe je een geschikte krabpaal kiest en waar je de krabpaal neerzet.

tip kattenspeeltjes maken

FitCat in het huis!

Meer weten hoe je jouw kat fit houdt naast het spelen met spelletjes? Bekijk hier hoe je een actieve kat stimuleert!