Een ziek konijn, dat wil niemand! Er bestaan veel konijnenziekten, maar in dit artikel gaan wij in op VHD en Myxomatose. Beide ziekten zijn zeer besmettelijk en dodelijk voor je konijn. Symptomen zoals infecties, zwellingen, gewichtsverlies en koorts zijn niet altijd goed te zien, daarom vertellen wij in dit artikel alles over deze konijnenziekten en wat jij er tegen kan doen.

null

Het verschil tussen indirecte en directe besmetting

Bij directe besmetting is er direct contact tussen het besmette dier en een ander dier. Indirecte besmetting is met een tussenstap. Bijvoorbeeld een besmet dier wordt gestoken door een mug, de mug steekt nu een ander dier. De mug is hier de tussenstap.

VHD (Viral Haemorrhagic Disease)

VHD, ook wel RHD, is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Het is een zeer besmettelijke konijnenziekte waartegen je kan vaccineren. Er bestaan twee varianten van het virus, de klassieke VHD en een nieuwe variant (VHDV2). Het grootste verschil tussen de twee varianten is de tijd tussen besmetting en wanneer je konijn zichtbare symptomen krijgt. Bij de klassieke variant is dit vaak 1-2 dagen en bij de nieuwe variant kan dit 3-5 dagen zijn. Daarnaast zijn jonge konijnen (vanaf vier weken) wel vatbaar voor de nieuwe variant (VHDV2), want bij de klassieke variant zijn konijnen vanaf acht weken pas vatbaar. VHD is een snel verlopende ziekte, wat vaak een fatale afloop heeft. Het virus veroorzaakt een leverinfectie met als gevolg inwendige bloedingen in allerlei organen, zoals de longen, lever en darmen. Heb je een vermoeden van VHD? Neem dan direct contact op met de dierenarts!

Hoe werkt de verspreiding van VHD?

VHD is een zeer besmettelijke konijnenziekte. Het wordt veroorzaakt door het calicivirus en het komt vrij via het speeksel, de ontlasting of urine van jouw konijn. Directe besmetting kan plaatsvinden door uitwisseling met besmette konijnen. Indirecte besmetting kan plaatsvinden via stekende insecten zoals vlooien en muggen. Daarnaast kan materiaal zoals bodembedekking, hooi, konijnenhokken, geplukt gras, etc. ook indirecte besmetting veroorzaken. Veel konijnen raken in de zomer besmet met VHD, echter kan VHD ook tegen koude weersomstandigheden, zoals vorst. Heb je een besmet konijn? Dan is het belangrijk dat alle andere konijnen binnen het huishouden worden onderzocht voor VHD.

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE DIERENARTS

Wat zijn de symptomen van VHD?

De meeste besmette konijnen sterven snel, vaak binnen 24 tot 48 uur. In veel gevallen zijn symptomen niet goed zichtbaar. Zijn jouw konijnen sloom en lusteloos? Dat kan een teken zijn van VHD. Kort voor het overlijden worden de konijnen stilletjes en stoppen ze vaak met eten. Het is erg gevaarlijk voor konijnen als deze stoppen met eten! De darmen mogen niet stil komen te liggen, lees hier meer over gasbuik bij konijnen. Merk je dat jouw konijnen niet goed meer eet of gestopt zijn met eten? Neem direct contact op met de dierenarts. In veel gevallen sterven de konijnen na 48 uur. Heb je konijnen die het langer dan 48 uur volhouden? Dan is het belangrijk om uit te kijken naar de volgende symptomen:

  • Gewichtsverlies;
  • Benauwdheid;
  • Koorts;
  • Diarree;
  • Verstopping;
  • Stuiptrekkingen;
  • Bloedingen.
MAAK EEN AFSPRAAK MET DE DIERENARTS

Hoe voorkom je VHD?

De beste manier om jouw konijnen te beschermen tegen VHD is vaccineren. Sinds 2015 is er een vaccin tegen VHD en Myxomatose. Deze biedt geen bescherming tegen de tweede variant van VHD (VHDV2). Deze dient dus als tweede vaccinatie te worden gegeven. Echter bestaat sinds 2020 een nieuw vaccin waarin de twee varianten VHD (VHD en VHDV2) en myxomatose in één vaccin zitten. Het vaccin is één jaar werkzaam en moet dus elk jaar herhaald worden. Het is aanbevolen om jouw konijnen in het voorjaar te vaccineren. De besmettingskans is het grootst in het voorjaar en de zomer. Overleg met jouw dierenarts welk vaccin voor jou geschikt is.

Om te voorkomen dat jouw konijnen VHD krijgen zijn er een aantal extra preventieve maatregelen die je kan nemen:

  • Goede hygiëne is belangrijk, dus maak het hok regelmatig schoon. Lees hier meer over het schoonmaken van het hok van je konijn.
  • Probeer insecten tegen te gaan. Gebruik horren in huis en je kan eventueel gebruik maken van horrengaas voor het hok. Wees voorzichtig met chemische stoffen om muggen en vliegen te bestrijden deze kunnen schadelijk zijn voor jouw konijn!
  • Vermijd contact met wilde konijnen en gebieden waar wilde konijnen voorkomen. Pluk geen gras of andere planten in gebieden waar wilde konijnen voorkomen.
  • Maak alle planten, groente en fruit goed schoon voordat je deze aan jouw konijn geeft. Lees hier over welk groenvoer je konijn mag hebben.
MAAK EEN AFSPRAAK MET DE DIERENARTS
null

Wist je dat?

Er in veel Pets Place winkels een dierenarts aanwezig is? Check hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!

Myxomatose

Myxomatose is een virusziekte die voorkomt bij konijnen. Het wordt veroorzaakt door een virus die verwant is aan pokkenvirussen. Het behoort tot de zeer besmettelijke konijnenziekten. De ziekte is afkomstig uit Australië waar het virus is ingezet om de konijnenplaag tegen te gaan. Myxomatose is een fatale ziekte voor jouw konijnen, maar is ook gevaarlijk voor jou als baasje! Herken je de onderstaande informatie? Neem dan direct contact op met de dierenarts! Een andere dodelijke ziekte die bij konijnen voorkomt is Myiasis (madenziekte). Lees hier over Myiasis bij konijnen.

Hoe werkt de verspreiding van Myxomatose?

Myxomatose behoort tot één van de zeer besmettelijke konijnenziekten.  Het virus kan overgebracht worden door direct contact met besmette dieren. De meest voorkomende overdracht van deze ziekte is via stekende insecten. Dit zijn met name muggen en steekvliegen, maar vlooien kunnen ook myxomatose verspreiden. Het virus zal zich via de bloedbaan verspreiden naar de organen.

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE DIERENARTS

Wat zijn de symptomen van Myxomatose?

Meestal vertonen konijnen symptomen binnen vijf dagen na besmetting. Soms duurt het langer voordat de symptomen zichtbaar zijn. Dit kan zelfs pas na twee weken. De volgende symptomen zullen zich openbaren:

  • Ooginfectie;
  • Infectie rond de neus;
  • Oren, ogen en anus zwellen op;
  • Zwelling rond de mond ook mogelijk;
  • Slecht eten en drinken;
  • Ervaart pijn (Lees hier meer over hoe je een ziek konijn herkent);
  • Koorts.

De zwelling rond de ogen kan zo erg worden dat de kans op blindheid erg groot is. Na zwelling op verschillende plekken zullen er bulten (myxomen) ontstaan. In het laatste stadium zal het konijn een longontsteking krijgen. Vaak kort daarna overlijden de konijnen. Bij de variant die overgedragen wordt via direct contact met een besmet konijn zijn huidzwellingen minder zichtbaar.

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE DIERENARTS

Hoe voorkom je Myxomatose?

Om te voorkomen dat jouw konijnen besmet raken met Myxomatose is de beste keuze om te vaccineren. Er bestaat sinds 2015 een vaccin voor Myxomatose en VHD. Echter zit de tweede variant van VHD (VHDV2) niet in dit vaccin en moet deze los worden toegediend. Sinds 2020 is er een vaccin beschikbaar die beschermd tegen alle drie: Myxomatose, VHD en VHDV2. De vaccinatie is een jaar werkzaam, dus het moet elk jaar herhaald worden. Het voorjaar is de beste tijd om je konijn hiervoor te vaccineren. Heeft jouw konijn al symptomen? Laat je konijn dan niet vaccineren omdat dit het konijn juist zieker maakt. Overleg met jouw dierenarts welk vaccin voor jou geschikt is.

Naast vaccineren zijn er nog een aantal preventieve maatregelen die je kan doen om besmetting te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat je konijn vlooien vrij is. Let op! Niet alle anti-vlooien middelen zijn geschikt voor konijnen!
  • Voorkom contact met wilde konijnen.
  • Probeer insecten tegen te gaan. Gebruik horren in huis en gebruik horrengaas voor het hok. Wees voorzichtig met chemische stoffen om muggen en vliegen te bestrijden deze kunnen schadelijk zijn voor jouw konijn!
  • Hygiëne is heel belangrijk. Maak het hok regelmatig schoon.
MAAK EEN AFSPRAAK MET DE DIERENARTS