Lekker bewegen met je hond? Vooral heerlijk tijdens droge dagen in de lente, zomer en herfst. Maar ook binnen in de woonkamer kun je leuke spellen verzinnen om fit te blijven. Samen bewegen met je hond is niet alleen goed voor je hond, maar het houd jezelf ook lekker fit! Bekijk onze tips in dit artikel.

null

Sporten en bewegen is maatwerk!

Intensief sporten is niet geschikt voor iedere hond. Om verantwoord in actie te kunnen komen, moet je hond volgroeid en gezond zijn. Vraag bij twijfel je dierenarts om een check-up en advies.

Je hond opwarmen en afkoelen

Start vóórdat jouw hond aan een flinke workout begint altijd met een warming-up! Rustig draven aan de lijn en bewegingsoefeningen als slalommen, poten geven en buigingen maken kunnen helpen bij het opwarmen. Ook een cooling-down is belangrijk. Laat je hond na afloop rustig een kwartier uitlopen. Zo krijgt zijn lichaam de gelegenheid om afvalstoffen af te voeren en voorkom je stijve en pijnlijke spieren.

Leuke actieve spelletjes voor buiten

Naast je dagelijkse uitlaatrondes zijn er talloze leuke spellen die je kunt doen om jouw hond op een leuke manier fit te houden.

Het haal- en brengspel

Eén van de leukste activiteiten voor jouw hond blijft het haal- en breng spel. Neem een bal mee of gebruik een werpstick om de bal nóg verder te gooien. Een bal die kan drijven is erg leuk om mee te spelen op de warme dagen. Heerlijk het water inspringen en de bal ophalen.

Je kunt zelf ook leuke haal- en breng spelletjes verzinnen. Je kunt bijvoorbeeld hondenspeeltjes en snackjes verstoppen en je hond dit laten zoeken. Of maak een snackbal met hondensnacks vast aan een afstandbestuurbare auto en laat jouw hond erachteraan rennen! Let natuurlijk wel op mogelijk verkeer.

null

Bal gooien is topsport

Een bal gooien voor je hond is geen opwarmen, maar eigenlijk al topsport!

Agility, flyball en dogfrisbee

Agility, flyball en dogfrisbee zijn erg intensieve sporten voor je hond. Wanneer je hond hier erg goed in is, kun je ook meedoen met wedstrijden en toernooien. Zorg dat jouw hond goed in vorm is, begin altijd rustig en stop in ieder geval met de training wanneer jouw hond tekenen van vermoeidheid laat zien. In onze winkels en webshop verkopen wij o.a. producten voor agility zoals tunnels, slaloms en hordes en ook de hondenfrisbee is leuk voor je hond.

null

Tips om jouw hondenwandeling leuker te maken!

De dagelijkse uitlaatronde is natuurlijk heerlijk, maar niet altijd uitdagend voor jou en je hond. Met een aantal simpele tips kan je van elke hondenwandeling een waar avontuur maken. Hier wordt je hond ook nog eens fitter van! Bekijk hier 6 tips

Leuke actieve spelletjes voor binnen

Het is uiteraard heerlijk om eropuit te gaan in de natuur met je maatje. Maar je kunt ook leuke activiteiten ondernemen in de woonkamer. Perfect voor als het buiten flink regent, maar om toch actief te zijn!

Snackbal

Met een snackbal kan je samen met je hond spelen. Stop lekkere hondensnackjes of voer in de bal en spelen maar! Binnenin de bal zit een soort doolhof waardoor je huisdier extra moeite moet doen om de beloning er uit te krijgen. Je hond kan achter de bal aan gaan en zijn energie kwijt.

Speelkleed

Wat heb je nodig? Een speelkleed en lekkere snacks. Verstop samen de kleine snacks in de snuffelmat en laat daarna je hond zoeken. Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt, door bijvoorbeeld de snackjes dieper in het kleed te verstoppen zal je hond namelijk langer bezig zijn met het zoeken.

Flostouw

Veel honden vinden het geweldig om een trekspelletje te doen met hun baasje! Je kunt jouw hond flink uitdagen door hem achter het touw aan te laten rennen en lekker te laten trekken aan het touw. Zorg ervoor dat je zelf niet te heftige bewegingen maakt met het touw, wanneer je hond eraan trekt, om blessures te voorkomen.

Let op voor overbelasting

Niet alle vormen van actie zijn even goed voor het bewegingsapparaat van je hond. Wild stoeien met andere viervoeters, hard racen of stevig afremmen om een bal te pakken of vangen, bewegen op gladde oppervlakken en uit de auto of van de trap springen zijn belastend voor spieren en gewrichten. Ook sporten als agility, flyball en dogfrisbee vragen veel van het hondenlichaam. Lees hier alles over het veilig sporten met je hond.

null

Bewegen met weinig belasting

Rechtlijnig bewegen, zoals meelopen naast de fiets op een lage snelheid en zwemmen, is doorgaans minder belastend voor je hond.

Honden hebben rust nodig

Heel belangrijk naast bewegen is: niet bewegen! Je hond heeft namelijk ook slaap nodig. Honden kunnen per etmaal wel tot twintig uur slapen. Lichaam en geest hebben tijd nodig om na inspanning weer te herstellen. Heeft je een hond een (in)spannende dag achter de rug? Bouw dan rust in! Het kan wel 48 uur duren voor alle stresshormonen weer uit zijn lichaam zijn verdwenen.

Beweging en voeding

Goede beweging en voeding zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. De hoeveelheid brandstof die een hond via voeding binnenkrijgt moet in balans zijn met de hoeveelheid brandstof die wordt verbruikt. Bij beweging en sporten worden de spieren en gewrichten van je hond flink op de proef gesteld. Er zijn verschillende soorten voedingen samengesteld die specifiek een positieve invloed hebben op de spieren, gewrichten en bewegelijkheid van je hond. Goede voorbeelden hiervan zijn deze voedingen van Prins Procare Super Active, Royal Canin Joint Care of Eukanuba Active.

BESTEL HONDENVOER IN DE WEBSHOP

Heeft jouw hond een gezond gewicht?

Bij een actieve hond hoort een gezond gewicht. Regelmatig je hond wegen helpt je bij het monitoren van zijn conditie. Weeg de dagelijkse portie voer goed af en vergeet niet dat het voedingsadvies op de verpakking slechts een algemene richtlijn is. Het kan zijn dat jouw hond net iets meer, of juist iets minder nodig heeft.

Heeft je hond overgewicht of wil je graag extra op het gewicht van je viervoeter letten? Lees hier het artikel over het juiste gewicht bij honden. Er is speciaal hondenvoer verkrijgbaar met als doel een stabiel en gezond gewicht te verkrijgen en/of te behouden. Erg geschikt zijn bijvoorbeeld de volgende voedingen: Prins dieetvoeding, Sam’s Field Light & Senior en Royal Canin Light Weight Care.

null

Honden en overgewicht

Wist je dat ruim de helft van alle honden in Nederland gewichtsproblemen zoals overgewicht of ondergewicht heeft? Lees het artikel hier!