De neerwaartse hond of de kat-koe houding zijn twee bekende yoga-poses die vernoemd zijn naar onze viervoetige vrienden. Yoga wordt door veel mensen gebruikt om geest en lichaam één te laten worden, het is een manier van ontspannen en het omdenken van de normale gang van zaken. In veel huiskamers in Nederland hebben honden, katten, vogels, konijnen of knaagdieren hun poot gezet en ben jij tijdens de yoga-poses niet meer veilig om het in rust te doen. Maar doen dieren ook aan yoga? Lees hier meer over yoga met dieren.

tip

Ga eropuit met je dier!

Sniffel, snaffel, snuitje, wie snuffelt er in mijn tuintje? Ga eropuit met je dier en doe mee met de #beestenbingo! Door mee te doen maak je kans op toffe prijzen zoals een Sure Petcare gedragsmonitor en een tweedaags arrangement bij Fletcher Hotels! Waar wacht je op? Check meer informatie op petsplace.nl/beestenbingo of bekijk het op onze Instagram of Facebook.

Doen dieren aan yoga?

Het antwoord is gemakkelijk: nee. Dieren doen niet bewust aan yoga. Toch is het geen toeval dat sommige poses vernoemd zijn naar een dier. Deze poses worden in het natuurlijke gedrag veel gebruikt door het dier. Ook zijn sommige poses zó lenig, dat het lijkt alsof je dier yoga uitvoert! Ben je benieuwd waarom jouw huisdier bepaalde lichaamsbewegingen maakt? Lees snel verder!

Hond

Ligt je hond met de poten in de lucht terwijl chill-tijd in de hondenmand is aangebroken? Of staat je hond met één poot in de lucht heel stil en geconcentreerd te kijken naar een ander dier of voorwerp? Onze honden kunnen soms gekke poses laten zien. Twee bekende poses worden uitgelegd om jouw hond beter te leren kennen!

Neerwaartse hond (Downward (facing) dog)

Een bekende yogapose die mensen gebruiken is de ‘downward (facing) dog’, oftewel de neerwaartse hond. En deze pose komt ons wel heel erg bekend voor in het dierenrijk: de kontjes van de hondjes reiken in de lucht terwijl de borst richting de grond wordt gedrukt. De achterpoten zijn gestrekt, terwijl de voorpoten gebogen zijn. De ‘speelboog’ is een pose die uit natuurlijke wijze door je hond gedaan kan worden, maar het kan ook worden aangeleerd.

Deze pose wordt door mensen aangeleerd aan de hond als commando of trucje om de hond te laten buigen. In het natuurlijke gedrag van de hond heet dit de ‘speelboog’. De speelboog is een houding waarbij je hond zich klaarmaakt voor een spel of duel. Je hond zegt als het feite ‘kom maar op!’ Let maar op, de volgende keer als je jouw hond uitdaagt voor een spelletje, is de kans groot dat je hond deze houding gaat aannemen!

Yoga bij dieren - neerwaartse hond

De hond met zijn voorpoten op een kruk

Het kan zijn dat er iets extreem lekkers op het aanrecht ligt en je hond probeert het van zo dicht mogelijk te bewonderen! Sommige honden gaan met de voorpoten op het krukje staan, bewust of onbewust.

Yoga bij dieren - De hond met zijn voorpoten op een kruk

Je kan dit jouw hond aanleren om met de voorpoten op een krukje of balans-steen te staan. Hierbij leer je de coördinatie en balans van je hond verbeteren, wat een hele goede oefening is als je jouw hond mee wilt laten doen aan agility of flyball! Dit zijn typische hondensporten waarbij lichaamscontrole van belang is. Gaat dit goed? Probeer het steeds een stukje hoger of probeer het met balans-stenen en beloon je hond telkens met een hondensnack, hondenspeelgoed of een aai.

Kat

Onze katten zijn lenig, heel lenig. Al verbazend kijk je naar de bijzondere poses die katten aannemen tijdens de dagelijkse taken. De achterpoot in de nek tijdens het wassen? Geen probleem. Een extreem holle rug tijdens het uitrekken? Doen ze gewoon! Lees hier welke ‘yoga-achtige’ poses katten aannemen en waarom ze deze poses aannemen.

Uitrekken aan de kattenkrabpaal

Je kat rekt zichzelf het liefste helemaal uit aan de krabpaal! Naast dat ze alle gewrichten van top tot teen willen strekken, heeft het krabben aan de krabpaal nóg een functionaliteit voor katten.

In de voetzooltjes van katten bevinden zich geurklieren die feromonen aanmaken. Feromonen zijn specifieke geuren die (andere) katten ruiken en snappen! Wanneer een kat aan de krabpaal (of ander voorwerp) krabt, wordt het territorium afgebakend. Zo laat jouw kat andere katten weten ‘dit is mijn terrein en ik ben hier geweest’. Krabt jouw kat aan andere meubels en wil je dat liever niet? Lees hier hoe je het krabben aan meubels kunt afleren

Yoga bij dieren - Uitrekken aan de kattenkrabpaal

Met de poot in de nek

Yoga bij dieren - Met de poot in de nek

Lekker lenig tijdens het wassen, onze katten zijn er de beste in! Onze katten besteden gemiddeld 3,5 tot 4 uur per dag aan het wassen van hun lichaam. De tong van de kat bevat allerlei weerhaakjes om losse haartjes en nare parasieten te verwijderen. Daarnaast werkt het ook ontspannend, wat overeenkomt met het yoga voor mensen! Over de poses nog niet gesproken, want in lenigheid zijn katten verder dan wij mensen. Laat jouw kat ook wel eens gekke poses zien tijdens het wassen? Deel het met ons met #petsplace via @petsplacenl op Instagram of @NLpetsplace op Facebook!

Konijn of knaagdier

Bij yoga is het een doel om ultiem te ontspannen. Konijnen en knaagdieren zijn vluchtdieren en wanneer ze in bepaalde houdingen gehouden worden, kan veel angst en stress de overhand nemen. Laat je konijn of knaagdier lekker liggen en herken het moment wanneer jouw dier zich compleet op zijn gemak voelt!

Konijnen en knaagdieren voelen zich ultiem ontspannen wanneer ze lekker liggen. Op dat moment zijn de pootjes aan de zijkant gelegd en wanneer de oogjes lekker gesloten zijn. Dit doen ze bijvoorbeeld na het eten van een heerlijke maaltijd of lekker op een plekje wanneer het zonnetje weer gaat schijnen. Laat je konijn of knaagdier lekker chillen als je dit ziet. 1. 2. Relax!

Yoga bij dieren - Met de pootjes opzij

Vogels

Wanneer vogels de vleugels spreiden, doen ze dit wanneer ze in de lucht zijn om zich voort te bewegen.

Daarnaast spreiden de vogels vleugels om af te koelen, of als enthousiasme om jou als vogelvriend weer te zien! Wanneer je vogel met zijn vleugels wappert, maar niet vliegt, laat zien dat jouw vogel gelukkig is in jouw bijzijn. Spread the wings, spread the joy! Ben je benieuwd wat andere houdingen van jouw vogel betekenen? Lees hier meer over de lichaamstaal van vogels.

Yoga bij dieren - Gespreide vleugels
LEES MEER OVER DE LICHAAMSTAAL VAN VOGELS

Paarden

Yoga bij paarden is erg vergelijkbaar met het stretchen van lichaamsdelen, aangezien de spieren losser worden en weer in balans raken. Nodig je paard uit met een lekkernij zoals een stuk groente of fruit, een paardensnack of een liksteen.

Yoga bij dieren - Stretchen tussen de voorbenen

Een bekend voorbeeld is de kin naar de kogel brengen. Nodig je paard uit om het hoofd tussen de voorbenen te plaatsen door de beloning tussen de hoeven te brengen. Gaat het goed? Breng de beloning steeds meer naar de buik! Dit is een manier om de halsspieren van je paard te stretchen na een lange wandeling of andere activiteiten.