Buongiorno! In Italië is er voor iedereen iets te beleven, zowel voor hond als baas. Bezoek de vele steden, de prachtige natuur of proef de heerlijke Italiaanse keuken! Hoe leuk is het als je dit samen kan beleven met je trouwe viervoeter? Neem je hond mee naar Italië, wel zo gezellig! Lees hier de informatie die je nodig hebt wanneer je hond mee naar Italië gaat!

Hoe neem je jouw hond mee naar Italië?

Een vakantie kan niet zonder voorbereidingen. Wanneer je hond mee naar Italië gaat, moet je rekening houden met deze drie basisregels.

 • Nummer 1

  Controleer de chip!

  Voor de eerste regel moet je hond geïdentificeerd kunnen worden via een chip. Deze chip moet geregistreerd zijn, hiermee worden jouw gegevens gekoppeld aan de chip van je hond. Dat is handig voor als je je hond kwijt raakt in Italië.

 • Nummer 2

  Vakantie vaccinatie

  Voor de tweede regel moet je hond een geldige inenting tegen rabiës (hondsdolheid) hebben. Ent je hond minimaal 3 weken (21 dagen) voor vertrek naar Italië. Honden mogen vanaf drie maanden oud (12 weken) hiertegen ingeënt worden, hierdoor kunnen puppy’s pas vanaf 15 weken oud door Italië reizen. Een vaccinatie tegen rabiës is 3 jaar geldig.

 • Nummer 3

  Honden huisdierenpaspoort

  De derde basisregel is dat je voor je hond een Europees huisdierenpaspoort meeneemt. Net zoals je zelf een geldig paspoort of ID-kaart meeneemt op reis. In dit huisdierenpaspoort staan de belangrijkste gegevens en kenmerken van je hond. Dit paspoort kun je aanvragen bij je dierenarts. Let op: er zijn ook Nederlandse huisdierenpaspoorten. Hiermee mag je niet de grens over!

Deze regels zijn ook van toepassing bij andere EU-landen waar je mogelijk met de auto doorheen reist, zoals Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Mocht je via Zwitserland naar Italië rijden, dan kun je bij de grens het Europese hondenpaspoort laten zien. Ondanks dat Zwitserland geen lid is van de EU, wordt het Europees huisdierenpaspoort ook in Zwitserland geaccepteerd. Zwitserland heeft wel een aantal andere regels waar je rekening mee moet houden als je door dit land heen reist. 

tip

Basiseisen binnen Europa!

Lees alle Europese basiseisen die van belang zijn voor jouw viervoeter.
LEES HIER DE EUROPESE BASISEISEN

Bijzondere regels wanneer je hond mee naar Italië gaat

Wanneer je voldoet aan de drie basisregels, kan je hond mee naar Italië! Maar… naast de drie basisregels zijn er nog een aantal bijzondere regels waar je wel op voorbereid moet zijn. 

 • In openbare gelegenheden, zoals op straat, in openbare parken en op een aantal stranden, moet je hond aangelijnd zijn. De riem mag maximaal anderhalve meter lang zijn.
 • Je mag maximaal 5 honden meenemen op vakantie.
 • Het is verplicht om poepzakjes en een muilkorf bij je te hebben. Honden moeten bijvoorbeeld in het openbaar vervoer (in de trein, bus, tram, etc.) gemuilkorfd zijn.
 • Je hond mag in Italië geen geen slipketting dragen.
 • Als je meer dan één hond in de auto vervoert, moeten de dieren op de achterbank in een speciale autogordel, in een autobench of achter een rek in de kofferruimte zitten.
 • In plaatsen zoals Genua is het zelfs verplicht een fles water bij je te hebben om de plasjes weg te spoelen!
BESTEL ALLES VOOR VEILIGHEID IN DE AUTO IN DE WEBSHOP

Tijdens je vakantie naar Italië

Let onderweg goed op de temperatuur in de auto en las voldoende stops in om de poten te kunnen strekken. Langs de snelwegen zijn verschillende wegrestaurants met hondenzones,  deze plekken hebben stromend water, schaduwplekken en wandelpaden! Zo kan je hond ook even relaxen.

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Oververhitting voorkomen

Laat je hond nooit in de auto achter. Nog steeds worden er elk jaar tientallen dieren in snikhete auto’s aangetroffen. Dit kan al binnen 10 minuten dodelijk zijn, zelfs als het raam openstaat. Bij warm weer kan de temperatuur van een auto binnen enkele minuten tot 50 graden oplopen. De temperatuur in de auto stijgt steeds sneller en honden kunnen slecht tot nauwelijks warmte afgeven.

De verschillende gebieden in Italië

In het zuiden van Italië zijn honden in de zomer, in het hoogseizoen wanneer er veel toeristen zijn, meestal niet welkom in appartementen, hotels en restaurants. Daarnaast is het in het zuiden van Italië erg warm in de zomer, dus denk goed na of dit warme weer geschikt is voor jouw hond. De iets koelere gebieden in het noorden van het land zijn de ideale bestemming wanneer je hond mee naar Italië gaat! Hier zullen ze, ook in het hoogseizoen, jouw viervoeter met open armen verwelkomen.

Strand en meren

In Italië zal je hond zeker in de zomer veel verkoeling nodig hebben. Per gemeente is er geregeld of je hond wel of geen toegang heeft tot het strand. In het algemeen geldt dat honden tussen 1 mei en 15 september niet welkom zijn op het strand, met uitzondering van speciale hondvriendelijke stranden. Italië had in 2019 maar liefst 381 stranden die hondvriendelijk zijn en elk jaar komen er meer bij. Verreweg de meeste stranden voor je hond vind je in de regio’s Emilia-Romagna, Ligurië en Toscane. Hoe verder je naar het zuiden reist, hoe minder hondvriendelijke stranden je tegenkomt. 

Voor het zwemmen in de meren geldt ook dat de regels lokaal bepaald zijn. In een aantal meren mag je hond gewoon een duik nemen. In Peschiera del Garda kan je bijvoorbeeld genieten van het eerste hondenstrand van het Gardameer, genaamd “Braccobaldo Beach”. Voor andere meren kan er wel een zwemverbod zijn voor viervoeters. Houd hier rekening mee bij het plannen van je reis, vooral als je wilt dat je hond een frisse duik in het water kan nemen.

info

Hoe herken je een hondenstrand?

 • Spiaggia libera per animali domestici = gratis strand voor huisdieren.
 • Spiaggia per cani = hondenstrand.
 • Area cani = hondengebied.
Hond mee naar Italië - Strand en meren

Stad

Waar je in de stad rekening mee moet houden, is dat er niet in elke stad evenveel groen te vinden is. Sommige steden hebben meer parken en andere openbare groenvoorzieningen. Zo heeft Rome ontelbaar veel nasoni. Dat zijn kleine drinkfonteintjes waar je heerlijk vers water kunt drinken of je lege flesje kan bijvullen tijdens je wandelingen door de Eeuwige Stad. Aan de straat Via Vittorio Veneto vind je een speciale nasoni, dit is een fontein die alleen voor honden is gemaakt. Deze fontein met de naam Fontanina del Cane is één van de kleinste fonteinen van Rome, hij staat nét boven de grond, zodat honden er makkelijk bij kunnen.

Culturele bezienswaardigheden waar je hond welkom is

In Italië zijn er veel musea. Honden zijn daar meestal niet welkom, wel zijn er uitzonderingen. In de stad Turijn bijvoorbeeld, daar voeren ze een super hondvriendelijk beleid. Daar kan je samen zonder problemen naar het automuseum en je mag zelfs binnen in de beroemde paleizen zoals het Palazzo Madamma en de Veneria Reale. In Napels mag je jouw hond meenemen naar het paleis van Reggia Caserta. Je hond wordt bijna altijd toegelaten onder de grond zoals de grotten van Frasassi in Le Marche of de grotten van Neptunus op Sardinië, en ook in archeologische parken zoals Paestum en Pompei in Campania. Je hond mag nooit loslopen bij al deze prachtige bezienswaardigheden en bestaat de kans dat grote honden niet welkom zijn in de grotten. Er zijn buiten de grotten kennels waar je hond kan verblijven, check vooraf of je hond welkom is bij jouw beoogde grot.

Hond mee naar Italië - Stad

Hondvriendelijk vakantiehuis in Italië

Of je nu in een appartement verblijft, een villa huurt of graag in een hotel logeert, in veel gevallen kun je rekenen op een extra toeslag voor je hond. Soms is dit wel afhankelijk van het aantal honden, het formaat van je hond(en) en de periode. Op campings en in vakantiehuisjes is de kans het grootst dat je hond wordt toegelaten. Een vakantiehuis met een omheinde tuin is een prettige optie als je hond ook even los wilt uitrazen. Niet in elke omgeving is een prachtig huis met een omheinde tuin beschikbaar, maar wees niet getreurd, gelukkig zijn er ook parken waarin je hond mag loslopen. Deze parken beschikken ook wel eens over een behendigheidsparcours, net een speeltuin!

info

Losloopgebied herkennen

Een losloopgebied herken je aan de borden met de tekst ´area cani´ of ´parco giochi per i cani´.

Samen rondreizen

Daarnaast bestaan er samengestelde rondreizen waarbij je je viervoeter kan meenemen. Bijvoorbeeld een rondreis door de bergen en heuvels van Trentino en Piemonte. Of verblijf bij een prachtig wijngoed in Toscane waarna jullie doorgaan naar een hondvriendelijk strand van Le Marche.

Ga voorbereid met je hond naar Italië 

Hou nog maar wat ruimte over in de kofferbak! Voor je trouwe viervoeter moet je ook spullen meenemen zodat je hond ook lekker op vakantie kan gaan. Gebruik deze checklist en een koffer zodat je niks vergeet.  

Benodigdheden voor onderweg en in de accommodatie:

Wanneer je meer dan één hond in de auto vervoert in Italië gelden er extra veiligheidsregels in de auto. Daarnaast wil je als bestuurder niet gehinderd worden tijdens het autorijden door je hond. Wanneer je hond los in de auto zit en plotseling op je schoot springt, kan je een gevaar op de weg veroorzaken. Zet daarom je hond veilig vast. Je hond kan in een autobench, in de bagageruimte achter een hondenrek of gebruik een hondengordel.

Voer

Neem voer wat je hond lekker vindt en eventueel een speciale reisvoerbak mee. Droogvoer in de vorm van hondenbrokken is gemakkelijk mee te nemen. Voor de honden die (vers)vlees eten zijn er ook genoeg mogelijkheden.

Je kunt gestoomde maaltijden meenemen voor de hele vakantie. Je hoeft dan niet moeilijk te doen in een dierenwinkel om geschikt voer te zoeken. Zo kun je kiezen voor Renske Vers Gestoomde Maaltijden. Dit voer is zeer praktisch in gebruik. Het hoeft niet ingevroren te worden en kan geopend nog drie dagen in de koelkast bewaard worden, ideaal voor een vakantie in Italië! 

tip

Vertrouwde spullen

Neem ook een speeltje, deken en als het kan je hond zijn eigen hondenmand of bench mee. Dit zijn vertrouwde spullen voor je hond waardoor de onbekende accommodatie toch wat meer als thuis voelt.

Benodigdheden als je op pad gaat

Door de felle zon kan de grond erg warm worden voor je hond in Italië. Bescherm daarom de poten van je hond. De kussentjes kunnen lelijk beschadigen door het hete asfalt. Je hond kan ook tijdens de wandeling in iets scherps staan. Neem ter bescherming schoentjes voor je hond mee. 

Verkoeling

In Italië kan in de zomer tropisch warm worden. Voor je viervoeter is dat vaak té warm. Honden kunnen alleen afkoelen via hun poten of door te hijgen. In tegenstelling tot mensen, kunnen honden niet zweten. Neem daarom altijd water mee in een waterdispenser, daar kan je hond makkelijk uit drinken. Gebruik ook een koelmat. Deze koelmat neem je gemakkelijk mee en leg je overal neer, zoals in de tuin, in de bench of op het strand! De mat werkt dankzij een speciale gel die kou afgeeft als er genoeg (lichaams)druk op de mat komt.

Snacks

Wanneer je op avontuur gaat met je viervoeter, wil je dit niet op een lege maag doen. Als je nog niet thuis bent en de honger slaat bij je hond toe, dan kan een snacks goed van pas komen. Neem bijvoorbeeld de Busy Day Bar van Edgard&Cooper mee. Deze bar houdt het energiepeil én het enthousiasme van je hond hoog tijdens lange wandelingen.

GPS voor je hond in Italië

Mocht je hond de poten nemen en zonder jou op avontuur gaan, dan is het fijn dat je snel je hond kan terugvinden. Een dierenarts kan jouw gegevens uitlezen via de chip, maar een extra penning met jouw telefoonnummer is wel zo handig. Daarnaast kan je ook een GPS-tracker aan de halsband van je hond vastmaken. Zo kun je op je smartphone zien waar je hond op dat moment is en waar je hond is geweest. 

tip

Gedragsmonitor

Ook kun je een Animo Gedragsmonitor aan de halsband van je hond vastmaken. Met deze gedragsmonitor zie je precies de activiteit van je hond. Dit apparaat is ook waterbestendig, ideaal dus voor het zwemmen in Italië!
BESTEL ALLES VOOR JE HOND

Gaat je hond mee naar Italië? Deel je beste vakantie foto’s!

Niets is leuker dan jullie vakantiekiekjes te delen. Ben jij met jouw hond op vakantie in Italië? Of ben zijn jullie alweer terug? Laat ons jullie beste foto’s zien! Post jouw vakantiefoto of -video via Instagram met @petsplacenl, dan komt jouw vakantiekiekje op deze pagina en zie je het terug op onze inspiratiepagina! Daarnaast maak je ook nog eens maandelijks kans op een cadeaukaart ter waarde van €20,-. Waar wacht je op? Inspireer andere met jouw magische vakantiekiekjes!

De onderstaande huisdierbaasjes laten hun vakantie al zien!