Incontinentie bij honden is zowel voor hond als baasje erg vervelend! Bij incontinentie spreken we van onbewust urineverlies, maar honden kunnen ook door onderliggende kwaaltjes bewust hun blaas laten lopen. Het is bij urineverlies, zowel onbewust als bewust, dus altijd een goed idee om actie te ondernemen, niet alleen om je tapijt schoon te houden! In dit artikel nemen we de meest voorkomende oorzaken van incontinentie bij honden en wat je ertegen kunt doen onder de loep.

Wat is incontinentie?

Je puppy zindelijk maken; de meeste hondeneigenaren kennen dit proces. Vanaf het moment van zindelijkheid wordt er niet meer in huis geplast, tenzij daar een reden voor is. Maar net als dat mensen incontinent kunnen worden, kunnen honden dat ook worden. Urineverlies bij incontinente honden kan optreden bij hoesten, blaffen, slapen of zelfs de hele dag door. Dit kunnen een paar druppeltjes zijn, maar ook grote plassen. Vervolgens zijn er binnenshuis urinevlekken te vinden die niet al te fris ruiken. Incontinentie is altijd een symptoom van een aandoening, waardoor urineverlies een onbewust signaal is dat er wat aan de hand is. Incontinente honden kunnen dan ook niets doen aan hun urineverlies, waardoor boze reacties alleen maar verwarrend werken of het urineverlies zelfs erger kunnen maken.

Hoe wordt een hond incontinent?

Wanneer je hond incontinent is, kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Hierdoor is het vaak lastig om een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Om er achter te komen wat de oorzaak is, is het handig om te weten waar je op moet letten. Hoe meer informatie je voor de dierenarts hebt, hoe sneller er een diagnose kan worden gesteld. Breng bij incontinentie altijd een bezoekje aan de dierenarts! De oorzaak kan onschuldig zijn, maar er kan ook iets ernstigs aan de hand zijn.

MAAK EEN AFSPRAAK MET EEN VETS PLACE DIERENARTS
null

Afwijkend plasgedrag

Incontinentie en urineverlies kunnen een groot probleem zijn voor hond en baas. Daarnaast kan je hond ook te weinig plassen, of kan de urine van je hond een afwijkende kleur hebben. Lees hier alles over plassen in huis en afwijkend plasgedrag.

Medische oorzaak

Met incontinentie wordt ook wel passief urineverlies bedoeld. Dat is urineverlies waar de hond niks aan kan doen. De hoeveelheid van het urineverlies kan, afhankelijk van deze oorzaak, verschillen. De dierenarts kan deze oorzaak achterhalen! Hieronder nemen we de meest voorkomende oorzaken door.

Ouderdom

Honden hebben net zoals mensen controle over hun blaas en kunnen er voor kiezen om deze te legen of hun plas op te houden. Wanneer honden ouder worden, wordt de sluitspier van de blaas slapper. Hierdoor kunnen sommige oudere honden hun plas minder goed ophouden waardoor urineverlies ontstaat. Met medicijnen die de sluitspier versterken is deze vorm van incontinentie goed aan te pakken. Dementie kan ook een rol spelen bij incontinentie van een oudere hond. Zaken worden vergeten, zoals waar je wel of niet mag plassen. Dit zorgt ervoor dat er ongelukjes kunnen gebeuren.

Te vroege sterilisatie

Over het algemeen hebben gesteriliseerde teefjes vaker last van ongewenst urineverlies dan reuen. Na sterilisatie daalt het oestrogeen bij teefjes. Het afnemen van oestrogeen zorgt ervoor dat de sluitspier van de blaas verslapt. Bij een klein percentage honden kan dit leiden tot incontinentie. Hoe jonger je jouw teefje laat steriliseren, hoe groter de kans op incontinentie. Medicatie die de sluitspier versterkt helpt tegen deze vorm van incontinentie.

Aangeboren afwijking

Wat bij sommige puppy’s een oorzaak van incontinentie kan zijn is een ectopische ureter of ureteren. Dit is een aangeboren afwijking waarbij de urineleider(s) niet in de blaas, maar in de urinebuis, baarmoeder of vagina uitmonden. Het vroegtijdig vaststellen van een ectopische ureter is essentieel. Rassen waarbij ectopische ureteren relatief vaak voorkomen zijn de Briard, Labrador Retriever, Golden Retriever, Entlebucher en Bearded Collie. Wanneer jouw puppy urine verliest tijdens het lopen of slapen, veel drinkt en veel moeite heeft met zindelijkheidstraining kan dit een mogelijke oorzaak zijn.

Overgewicht

Recent onderzoek toont aan dat in sommige gebieden tot wel 50% van alle huisdieren te zwaar is. Overgewicht bij honden kan leiden tot diabetes type 2, wat een oorzaak kan zijn van incontinentie. Maar overgewicht zorgt er ook voor dat er extra druk op de blaas plaatsvindt, wat ook voor ongewenst urineverlies kan zorgen. Is jouw hond te zwaar? Check of jouw hond overgewicht heeft.

Diabetes

Onbehandelde diabetes type 2 bij honden kan zorgen voor incontinentie. Doordat er teveel suiker in de urine zit, wordt er vocht de blaas ingetrokken. Honden zullen hierdoor vaker moeten plassen en dus ook meer willen drinken, om het vocht weer bij te vullen. Doordat ze vaker moeten plassen zit een ongeluk in een klein hoekje en kan er urineverlies ontstaan. Heb je een vermoeden van suikerziekte? Neem dan direct contact op met de dierenarts en help je hond met afvallen.

Nierfalen

Bij acuut of chronisch nierfalen neemt de nierfunctie af. Er ontstaat littekenweefsel in de nieren, wat er voor zorgt dat de nier steeds minder goed werkt. Symptomen van nierfalen zijn onder andere sloomheid, minder eten, gewichtsafname, braken, meer water drinken en plassen. Net als bij diabetes, zorgt het meer water drinken en plassen ervoor dat er ongewenst urineverlies kan ontstaan. De dierenarts kan de juiste diagnose stellen en je dier behandelen. Is jouw hond nierpatiënt? Geef ze dan de juiste voeding!

Tumoren

Incontinentie bij honden kan ook veroorzaakt worden door tumoren in en rondom de blaas, veroorzaakt door blaaskanker. Blaastumoren komen meestal voor op oudere leeftijd en komen vaker voor bij teefjes omdat teefjes minder vaak plassen. Hierdoor blijft urine, met afvalstoffen, langer in de blaas zitten. Door een tumor kan er een afsluiting ontstaan in de urinewegen, wat voor een verhoogde druk in de blaas zorgt. Hierdoor kan er een lekkende blaas ontstaan.

Blaasontsteking

Blaasontsteking wordt vrijwel altijd veroorzaakt door één of meerdere soorten bacteriën. Doorgaans zijn deze bacteriën normale bewoners van de vagina of voorhuid, die via de plasbuis naar de blaas kruipen en tot blaasontsteking leiden. Teefjes hebben een kortere en wijdere plasbuis dan reuen, waardoor ze een grotere kans op blaasontsteking hebben. Tijdens een blaasontsteking doen honden vaak kleine plasjes en komt de behoefte plotseling op. Hierdoor kan er ongewenst urineverlies plaatsvinden.

Blaasgruis

Blaasgruis bij de hond komt helaas redelijk vaak voor. Bij blaasgruis worden er microscopisch kleine korreltjes gevormd in de urine van de hond. Als het blaasgruis bij een hond groter wordt, kan dit gruis zich vormen tot blaasstenen. Een onbehandelde blaasontsteking kan een oorzaak zijn van blaasgruis. Net als blaasontsteking komt blaasgruis vaker voor bij teefjes. Wanneer een hond last heeft van blaasgruis doen ze vaak kleine plasjes en komt de behoefte om te plassen plotseling op. Hierdoor kan er ongewenst urineverlies plaatsvinden. Sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor blaasgruis. De juiste voeding kan het verschil maken!

Gedragsproblemen

Gedragsproblemen bij honden kunnen gepaard gaan met incontinentie. In dit geval is het urineverlies meer een communicatiemiddel dan een symptoom. Bij gedragsproblemen is het belangrijk dat je als baasje op zoek gaat naar goede begeleiding. Dit begint bij de dierenarts.

Stress

Stress is voor niemand fijn! Bij honden kan het zelfs tot incontinentie leiden. Wanneer er bijvoorbeeld net verhuisd is of er een nieuw gezinslid bij is gekomen, kan de stress bij honden hoog oplopen. Daarnaast kunnen honden met verlatingsangst veel stress ervaren wanneer ze alleen thuis zijn. Deze stress kan ervoor zorgen dat een hond de controle over zijn blaas verliest.

Onzekerheid

Onzekere honden kunnen in bepaalde situaties met andere honden wel eens een plasje laten lopen. Dit komt voornamelijk bij jonge honden en puppy’s voor. Zelfvertrouwen opbouwen bij honden is ontzettend belangrijk en socialiseren is hierbij een belangrijk aspect!

Opwinding

Jonge honden en puppy’s kunnen het erg spannend vinden om nieuwe mensen te ontmoeten. Door de opwinding en enthousiasme kunnen ze de controle over hun blaasspieren verliezen en wat urine verliezen. Ga met je puppy op puppycursus en laat ze wennen aan de prikkels om zich heen. In de meeste gevallen verdwijnt deze vorm van incontinentie dan vanzelf.

Kennelonzindelijkheid

Honden die lang alleen zijn gelaten of langere tijd in het asiel hebben gezeten kunnen kennelonzindelijkheid ontwikkelen. Door het niet of te weinig uitgelaten worden zullen honden uiteindelijk hun behoefte moeten doen op een plek waar ze dit eigenlijk niet willen. Dit kan op de lange termijn een gewoonte worden, waarbij we spreken van kennelonzindelijkheid. Met tijd en geduld kan kennelonzindelijkheid worden verholpen. Door je hond regelmatig uit te laten zal hij of zij er langzaam van overtuigd worden dat er genoeg mogelijkheden op de dag zullen zijn om buiten de behoefte te kunnen doen.

De gevolgen van incontinentie bij honden

Incontinentie bij honden kan vervelende gevolgen hebben voor zowel hond als baasje. Het kan leiden tot (meer) gezondheidsproblemen en stress bij de hond en voor jou als baasje is het natuurlijk ook onprettig om constant urine op te ruimen! Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk een bezoekje aan de dierenarts te brengen wanneer je urineverlies opmerkt.

Honden die ongemerkt urine verliezen hebben vaak ook niet door dat ze in een natte mand liggen. Dit zorgt voor een vieze hondenvacht en uiteindelijk een geïrriteerde huid. Daarnaast kan bij teefjes de huid rondom de vulva geïrriteerd raken. Het is dus belangrijk dat je de vacht, huid en geslachtsdelen van je hond goed schoonhoudt wanneer ze last hebben van incontinentie! Gebruik voor de geslachtsdelen géén zeep en was de vacht en huid van je hond niet meer dan 1 keer per maand.

SHOP HYGIËNISCHE PRODUCTEN

Wat kun je doen tegen incontinentie?

Om de oorzaak van incontinentie te achterhalen, is het allereerst belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Na het vaststellen van de oorzaak van het urineverlies kan de dierenarts je vertellen wat er moet gebeuren. Dit kan medicatie zijn, een operatie, gedragstherapie of het geven van andere voeding. Is de oorzaak van de incontinentie ouderdom? Dan zul je jouw hond vaker uit moeten laten en eventueel gebruik maken van broekjes voor teefjes en plasbanden voor reutjes. Zorg er daarnaast voor dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is afhankelijk van het lichaamsgewicht. Minder water aan je hond geven kan erg gevaarlijk zijn. Daarnaast kan te weinig drinken het risico op urinewegproblemen vergroten. Het stimuleren van drinken is daarom erg belangrijk. Dit kun je doen met een drinkfontein!

Wees tot slot vooral heel lief voor je hond en wordt niet boos! Je hond kan zelf absoluut niks doen aan de incontinentie en is dan ook jouw verantwoordelijkheid als baasje om samen met je hond naar de dierenarts te gaan om de oorzaak te achterhalen.

null

Houd een dagboek bij

Als je incontinentie opmerkt bij je hond, begin dan met het bijhouden van een dagboekje. Gedraagt je hond zich anders? Drinkt je hond een stuk meer dan voorheen? Dit kan de dierenarts helpen met het sneller achterhalen van de oorzaak.