Wil je je droomaquarium beginnen? Voor je vinnige vrienden heb je allemaal spullen nodig. Wat je allemaal nodig hebt voordat je vissen kan aanschaffen, zie je in dit boodschappenlijstje.

Het aquarium

Het formaat van het aquarium bepaalt onder andere welke vissoorten er in gehouden kunnen worden. Soms heb je een bepaalde vissoort in gedachte die je graag in je aquarium wilt. Houd bij de aanschaf van een aquarium al rekening hoe groot het aquarium voor die specifieke soort minimaal moet zijn. Waar je het aquarium wilt plaatsen kan ook van invloed zijn op je keuze. Er is een ruime collectie van rechthoekige aquaria tot zelf driehoekige aquaria.

BESTEL HIER JOUW AQUARIUM

De achterwand

Wanneer een aquarium niet tegen een muur aanstaat, kan je er doorheen kijken. Zo’n doorkijk kan extra stress opleveren voor de vissen wat zelfs tot sterfte van de vissen kan leiden. Om de vissen meer rust te geven kan je kiezen voor een achterwand. Daarnaast geeft een achterwand een natuurlijke uitstraling aan je aquarium. Daarvoor kan je op de achterkant een achterwand poster plakken. Er bestaan allerlei verschillende poster printen voor elk formaat aquarium. Je kan ook kiezen voor een 3D achterwand die je in tegenstelling tot de poster aan de binnenkant van het aquarium bevestigd. Hierin hebben wij een ruime collectie van onder andere Ceramic nature en Juwel.

BESTEL HIER JOUW ACHTERWAND

De bodem en de waterplanten

Er zijn veel verschillende soorten bodembedekkingen. Van kiezelstenen tot fijn zand. Niet elk soort is geschikt voor vissen die op de bodem zwemmen, zoals stenen met scherpe randen. Kies daarom een bodembedekking die past bij de vissoort(en) die je gaat houden. Aquasoil is ook een veel gebruikte bodembedekking dat ook nog ideaal is voor de plantengroei. Dit zijn kleine balletjes gebakken klei en hebben effect op de waterwaardes. Je kan ook kiezen voor een voedingsbodem dat afgedekt is met een paar cm zand of grind. De bodembedekking kies je meestal één keer, het is namelijk lastig om de bodem in je aquarium te vervangen. Er bestaan ook andere producten om de planten in je aquarium voeding geven. Dit zijn bijvoorbeeld vloeibare meststoffen of tabletten.

BESTEL HIER JOUW BODEMBEDEKKING

Waterplanten

De waterplanten die je kiest geven een bepaalde uitstraling aan je aquarium. De planten zorgen ook voor verstopplekken voor schuwe vissen, zuurstof in het water en snelgroeiende planten verminderen de vervuiling in het water. Elke plant heeft verschillende behoeftes wat betreft de temperatuur, watersamenstelling, licht, etc. Planten en algen halen voedingsstoffen uit het aquariumwater. Wanneer je algen in je aquarium ziet, is er geen goed evenwicht. Algen kunnen vervelende problemen geven. Lees hier meer over de meest voorkomende algensoorten in jouw aquarium en voorkom een overmaat van algengroei!

tip

Winkel voor waterplanten

Wist je dat waterplanten verkrijgbaar zijn in onze Pets Place winkels? Zoek een Pets Place winkel in de buurt en haal hier jouw waterplanten.

Verlichting

Wanneer je een aquarium aanschaft, zit er meestal al LED verlichting bij. LED verlichting heeft een laag energieverbruik, gaat lang mee en is dimbaar. Hoe lang je de verlichting per dag aan moet zetten, is voor elk aquarium anders. Staat je aquarium dicht bij een raam met veel zonlicht? Dan zet je de verlichting minder lang aan dan wanneer het aquarium op een donkere plek staat. Om te beginnen kan je de verlichting 12 uur per dag aanzetten en aanpassen wanneer dat het nodig is.

tip

Tijdschakelaar tip

Zet de verlichting op een tijdschakelaar. Hierdoor ontstaat een vast ritme, dat geeft rust voor je vissen. Dit is ook handig voor als je op vakantie gaat. Ook kun je met een tijdschakelaar goed zien hoe lang de verlichting per dag aan staat. Met een tijdschakelaar kun je gemakkelijk de tijd verkorten of verlengen als dat nodig is.
BESTEL HIER JOUW VERLICHTING

Verwarming

Wanneer je tropische vissen in je aquarium wilt, zal je ook het tropische klimaat moeten nabootsen. Hiervoor heb je een verwarming nodig om het water warmer te maken. Een verwarming zit bij de meeste aquaria inbegrepen, maar is ook gemakkelijk los te kopen. Op de verpakking van een verwarming kun je veel informatie vinden, bijvoorbeeld voor welk formaat aquarium de verwarming geschikt is. Ook is er een wattage op de verpakking te lezen. Wanneer het ongeveer 20 graden is in de ruimte waar het aquarium staat en de vissen een watertemperatuur van 25 graden nodig hebben, dan is voor een aquarium van 50 liter een verwarming van 50 watt nodig. Voor een bak met dezelfde omstandigheden maar dan van 150 liter is er al snel een 100 watt verwarming nodig. Elke verwarming heeft een thermostaat, daalt de temperatuur in je aquarium, dan gaat de verwarming aan. Is de gewenste temperatuur bereikt, dan gaat de verwarming uit. Dit zorgt voor een constante watertemperatuur.

tip

Temperatuur thermometer

In je aquarium kan je ook een thermometer plaatsen zodat je de temperatuur af kan lezen. Is de temperatuur de hele tijd te hoog of te laag, pas dan de stand op de verwarming aan. 
BESTEL HIER JOUW VERWARMING

Filter

Ook het filter is vaak inbegrepen bij het aquarium. Er bestaan allemaal verschillende type filters. Een binnenfilter is de meest voorkomende, dit filter plaats je in het aquarium. Een extern filter plaats je buiten het aquarium, bijvoorbeeld buiten het zicht in een kast onder het aquarium. Een hang-on filter hangt aan de achterkant van het aquarium, dit wordt alleen voor kleinere aquaria gebruikt. Er bestaan nog meer soorten. Voor elk formaat aquarium is er een filter.

Een filter bestaat uit een mechanisch deel en een biologisch deel. Het mechanische deel haalt het zichtbare vuil uit het water. Het biologische deel van de filter bestaat uit materiaal waarin bacteriën leven. Bacteriën zetten de schadelijke stoffen in het aquarium om naar meer onschuldige stoffen. Deze schadelijke stoffen komen in het aquarium door uitwerpselen, voedselresten en afstervende plantendelen.

BESTEL HIER JOUW FILTER

Decoratie

Om het aquarium in te richten kan je naast een achterwand, bodembedekking en planten nog veel meer uitkiezen. De inrichting pas je naar eigen smaak en voorkeur aan. Je kan kiezen voor natuurlijke elementen, zoals hout en stenen, maar ook voor verschillende ornamenten. Dit kunnen ornamenten zijn die er uitzien als een natuurlijk element. Je kan ook kiezen voor ornament beeldjes, zoals gezonken vliegtuigjes, buddhas, schatkisten en nog veel meer.

info

Aquarium aquascapen

Aquascapen is het nabootsen van landschappen in een aquarium. Daarbij probeer je de onderwaterwereld zo natuurlijk en realistisch mogelijk te maken.
BESTEL HIER JOUW DECORATIE

Vissen

Het is belangrijk dat je de vissen niet meteen in het aquarium plaatst. Wanneer het aquarium gevuld en werkend is, meet je de waterkwaliteit in het aquarium met een teststrip. Hierop kan je aflezen of de waterwaardes geschikt zijn om vissen in het aquarium te houden. Het water mag bijvoorbeeld geen nitriet bevatten. Is dat wel het geval? Dan moet je nog even geduld hebben of help je aquarium met een bacteriehuishouding voordat je vissen kan aanschaffen. Is de waterkwaliteit in orde? Kom dan naar een Pets Place winkel in de buurt en koop jouw aquariumvissen om jouw droomaquarium af te maken!

BEZOEK EEN PETS PLACE BIJ JOU IN DE BUURT