Menu

Herkomst

Agaporniden, ook wel dwergpapegaaien genoemd, komen van nature veel voor in Afrika. Er zijn negen verschillende soorten agaporniden, waarvan een aantal in ons land worden gekweekt. Het zijn kleine vogeltjes van tussen 13 en 17 centimeter groot met een gewicht van 30 tot 60 gram, afhankelijk van hun soort. De basiskleur van de agapornis is meestal groen, maar door het kweken komen nu allerlei andere basiskleuren voor.

Gedrag

In het wild zijn agaporniden meestal schuw en moeilijk te benaderen, maar heb je een agapornis als huisdier, dan kun je deze gemakkelijk tam maken. Agaporniden zijn actieve vogeltjes die behoorlijk wat herrie kunnen maken, maar met voldoende aandacht en leuke speeltjes kun je dat meestal wel binnen de perken houden. Voor agaporniden is het erg belangrijk dat ze in koppeltjes gehouden worden, ze hebben behoefte aan een partner. De Latijnse naam Agapornis betekent niet voor niets ‘liefdesvogel’!

Voeding

Agaproniden eten in het wild zaden, fruit, groente en sommige grassoorten. In gevangenschap doen ze het goed op een gevarieerd menu van pellets, groenten, fruit en wat zaden en noten. Dit laatste is vooral bedoeld als beloning of snack. Er zijn speciale pellets voor agaporniden verkrijgbaar, hier zit alles in wat je vogel nodig heeft en het voorkomt selectief eten. Naast deze pellets blijft het goed om je agapornis groenten en fruit te geven.

Geef je je vogel geen pellets? Dan kun je het menu aanvullen met eivoer. Dit bevat extra vitaminen en mineralen. Hierbij bestaat wel een grote kans op selectief eten, met als gevolg dat er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontstaat. Geef om de week grit in een bakje, vooral als je geen pellets voert. Ook is het van groot belang om het drinkwater dagelijks te verversen.

BESTEL HIER JOUW AGAPORNIDEVOER

Huisvesting & verzorging

Agaporniden zijn echte groepsdieren en kunnen zowel binnenshuis als buiten in een volière worden gehouden. Houd agaproniden nooit alleen, maar zorg altijd voor een koppeltje of een groepje.

Het is belangrijk om een ruime kooi te nemen met een tochtvrij binnenverblijf. Agaporniden zijn echte slopers; plaats dus voldoende zitstokken, speelgoed en knaagmogelijkheden in het verblijf, zodat ze zich niet zullen vervelen. Als je speelgoed voor je agaporniden aan wilt schaffen, neem dan het liefst echt papegaaienspeelgoed; dit is gemaakt van sterk en duurzaam materiaal. In het wild zijn agaporniden bijna de hele dag bezig met het zoeken naar voedsel. Zorg dus voor voldoende verstopplaatsen waar je wat voer in kunt doen of schaf voederspeeltjes aan.

Zorg voor een stuifvrije bodembedekking, bijvoorbeeld beukensnippers of schelpenzand. Zorg voor voer- en drinkbakjes van stevig materiaal, bij voorkeur RVS. De luchtvochtigheid van onze woonkamers is vaak te droog voor deze vogels; douche of sproei je vogels daarom regelmatig, en zorg voor een vogelbadje in het verblijf.

BEKIJKE HIER ALLE VOGELKOOIEN

Gezondheid & ziekte

Agaporniden kunnen allerlei ziekten oplopen, bijvoorbeeld de papegaaienziekte, het circovirus of KDS (Kliermaag-dilatatiesyndroom). De papegaaienziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Symptomen lijken op verkoudheid, zoals neusuitvloeiing, moeilijk ademen en ontstoken ogen. Het is een ernstige ziekte welke lastig te behandelen is. Het circovirus veroorzaakt de beruchte snavel- en veerrotziekte (PBFD). De ziekte komt voornamelijk voor bij vogels jonger dan drie jaar. De belangrijkste symptomen zijn kaalheid, een doffe vacht, snavel- en nagelafwijkingen. Deze ziekte komt bij dwergpapegaaien minder vaak voor dan bij andere papegaaien, maar ze kunnen de ziekte wel bij zich dragen en aan andere vogels doorgeven.

Wil je je agapornis bij andere vogels houden, dan moet je je vogel laten testen op PBFD. KDS (Kliermaag-dilatatiesyndroom) wordt veroorzaakt door het Bornavirus. Hierbij worden de zenuwen welke het maag-darmkanaal besturen aangetast. De kans dat een huiskamervogel ziek wordt is wel wat kleiner dan wanneer je vogel buiten leeft, maar het is goed om je vogel goed in de gaten te houden. Een gezonde agapornis is alert en levendig. Gezonde agaporniden hebben een vrij stevige ontlasting met een grijsgroene of bruine kleur. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van wat je vogel eet. Als je vogel ziek is, zal hij dit niet snel laten zien; het zijn prooidieren, en je kwetsbaarheid tonen is vragen om gegrepen te worden door een roofdier. Als je vogel bol gaat zitten, dien je direct een dierenarts in de schakelen. Ook bij neusuitvloeiing, ooguitvloeiing, zwaar ademen of verenplukken zijn aanwijzingen dat er iets mis is met je vogel. Een dof verenkleed of gele ontlasting is ook een teken dat je vogel ziek is. Het is verstandig om je vogel jaarlijks te laten checken door een vogeldierenarts.

BESTEL HIER ALLE GEZONDHEIDSPRODUCTEN

Kosten

Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. Je dier heeft dagelijks voer nodig dat voorziet in zijn specifieke behoeftes. Ook de inrichting van het verblijf en met name bodembedekking moet regelmatig opnieuw aangeschaft worden.

Speelgoed en onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen.  Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.

Een agapornis kan 10 tot 20 jaar oud worden en vertrouwt op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd. Kun je niet meer voor je huisdier zorgen? Zoek dan een geschikt opvangadres of nieuwe eigenaar.

BESTEL ALLE VOGELPRODUCTEN IN DE WEBSHOP
null

Meer informatie over vogels

Wil je meer informatie over vogels? Klik dan hier.